Autóbehozatal

2003.03.25. 16:34

Mostanában kezd érdekelni, hogy miként lehet külföldről (Németországból) elvárásaimnak és a pénztárcámnak megfelelő autót behozni.

Tisztelt Autójogász!

Mostanában kezd érdekelni, hogy miként lehet külföldről (Németországból) elvárásaimnak és a pénztárcámnak megfelelő autót behozni. Egy vámolással kapcsolatos cikkben olvastam egy mondatot:
"A használt személygépkocsik (szgk.) behozatala jelenleg nem engedélyköteles. Vámtételei a II. hasáb szerint hengerűrtartalomtól, életkortól valamint attól függően, hogy katalizátoros illetve szikragyújtású vagy kompressziós gyújtású-e, 16-74% között változik. Az Európai Unióból és azokból az országokból, amelyekkel szabadkereskedelmi megállapodásunk van érvényben, 0%. Jelenleg az import nincs korlátozva a szgk. életkora szerint sem."

Amiben számomra a szgk. életkora a fontos, mert szerettem volna egy 95-96-os évjáratú Passat kombit behozni 1-1,5 év múlva, de lecsökkentették az autók életkorát 7 évre. Akkor most mire vonatkozik? Egyáltalán összefügg ez a mondat az én elképzelésemmel? Kérem részletesen tájékoztasson, hoggy milyen lehetőségeim vannak.

Tisztelettel:
ifj. Dudás Lajos

Tisztelt Dudás Úr!

Ha Ön 1-1,5 év múlva akar használt autót beszerezni az EU-ból, javaslom, várjon legalább 2004. május 2-áig.
Akkortól ugyanis Magyarország tagja lesz az Uniónak, azzal - legalábbis ami az autókat illeti - vámjogi szempontból egy területnek minősül majd, így sem vámot nem kell fizetni, sem életkori korlátozások nem érvényesülnek (a jelenlegi megkötés egyébként személy- és 3,5 t alatti tehergépkocsi esetében az újként 1996. január 1. előtt használatba vetteket érinti).

Tisztelettel:
Autójogász