Vitás javítási összeg

2003.05.19. 15:52

A megbízás szóban történt.

Tisztelt Autójogász,

Autómat elvittem a lakatos mesterhez, megnézte és elvállalta a megbízást. A megbízás szóban történt. Rákérdeztem az összegre, de árajánlatot nem közölt.
Amikor elkészült a munkával közölte a végösszeget, ami számomra irreálisan magas. Vitás kérdés a végösszeg. Miként tudnám csökkentetni a magas árat?
Kihez kell fordulni, hogy kivizsgálja, hogy az elvégzett munka arányban van-e a végösszeggel. A vizsgálatot az összeg kifizetése előtt vagy után tehetem meg? A végösszegből visszatarthatok egy bizonyos százalékot? Jogilag mikor hozhatom el az autót?

Tisztelettel,
Szolnoki L.

Tisztelt Szolnoki úr!

Ha előzetesen nem állapodtak meg az árban, az nagy hiba volt, ilyenkor sajnos előállhatnak hasonló helyzetek, mint az Öné.
Mindenesetre kérjen részletes számlát a javításról, akkor tudja az egyes tételeket vitatni, és erre kérhet szakértői véleményt. Az autót csak akkor tudja elhozni a lakatosmestertől, ha kifizette a számlát, ugyanis a Ptk. szerint a vállalkozót a díj biztosítására zálogjog illeti meg a megrendelőnek azokon a vagyontárgyain, amelyek a vállalkozási szerződés következtében birtokába kerültek.
Tehát a számla kifizetése után elviheti az autót, és kérhet szakértői véleményt a javítás tényleges költségeiről. A különbözetet visszakövetelheti a lakatostól. Ha nem akar számlát adni, fordulhat Fogyasztóvédelmi Felügyelethez, vagy akár az APEH-hez is. Részletes számla nélkül szinte reménytelen az igazát bizonyítani.

Üdvözlettel,
Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.