Átíratás+bejelentés

2003.06.23. 16:17

Ez két külön eljárás, de arra a kérdésére, hogy miért kell sorban állnia kétszer ugyanott, csak karjaim széttárásával tudnék válaszolni.

Tisztelt Bodolai úr!

Két autóm van, de csak az egyikre kaptam meg a súlyadó csekkjét.
A második autómat nemrég (októberben) vettem, és akkor is írattam át. Azt hallottam egy ismerősömtől, hogy egy autót manapság nem csak a BM-nek kell bejelenteni, hanem az önkormányzatnak is. Ebben az a fura, hogy ha már egyszer bemegyek az okmányirodába, akkor ott miért nem mondta ezt nekem senki, ha tényleg így van? És miért kell kétszer sorban állnom ugyanott, ugyanabból az ügyből kifolyólag (történetesen, hogy vettem egy autót)? Az ekormanyzat.hu-n meg most azt olvastam, hogy az adóhatóságnak kell bevallanom az autót.
Most akkor mi az igazság? És mi történik, ha nem csinálok semmit?

Válaszát köszönöm!
TS

Tisztelt TS Úr!

Értetlenségét megértve - és osztva is - tájékoztatom, hogy ismerőse és az említett portál is valót közölt Önnel, csak ahogy lenni szokott, a kettő együtt igaz:
a gépjárműszerzéskor nem csupán átíratási kötelezettség keletkezik (ennek tett Ön eleget), de be kell jelenteni - most kapaszkodjon meg! - az önkormányzati adóhatóságnak is.
Ez két külön eljárás, de arra a kérdésére, hogy miért kell sorban állnia kétszer ugyanott, csak karjaim széttárásával tudnék válaszolni. Főleg, hogy van olyan jogszabályi rendelkezés is, ami az okmányirodától az adóhatósághoz történő információáramoltatást kötelezően előírja!
És ha nem tesz e kötelezettségének eleget? Hát akkor jön a (de jobb, ha innen nem olvassa tovább, csak a többieknek írom) MULASZTÁSI vagy az ADÓBÍRSÁG.
A kettő közt az a különbség, hogy az első akkor alkalmazható, ha az ember valamit elmulasztva bár, de magától teljesít (ez magánszemélyek esetén max. 100 ezer forint, és hál' istennek nem nagyon élnek vele), a másik akkor alkalmazható, ha az adóhatóság veszi észre a bibit (ekkor az adóhiány 50%-a fiezetendő).

Tisztelettel:
Autójogász