Állat okozta károk az M5-ösön

2003.07.29. 16:16

Kérdés, perelhető-e az AKA Rt.?

Tisztelt Autójogász,

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ki tehető felelőssé a következő esetben:
2003. május 23. M5-ös autópálya fizetős részén személygépkocsimmal elütöttem a belső sávban elém ugrott kutyát. Az autóm köténylemeze és a hűtő komoly károkat szenvedett (Volvo S80).
Az autópálya-felügyeletet kihívtam, készítettek egy fényképet, regisztrálták az esetet mondta az úriember. Majd elrobogott. Kérdés, perelhető-e az AKA Rt.?
Válaszát köszönettel várom,
Munkájához további sok sikert,
Üdvözlettel.
Ozsvár Ferenc

Tisztelt Uram!

Az 1988 évi I. Tv. 35. § szerint az út kezelője a kezelői kötelezettségének megszegésével okozott kárt a polgári jog általános szabályai szerint köteles megtéríteni.
A kártérítési követelést a kár keletkezését követően haladéktalanul kell a közút kezelőjéhez bejelenteni. Mivel önnek nem kellett számítania a kutya felbukkanására, ezzel kapcsolatban az autópálya kezelőjét is felelösség terhelheti, például nem megfelelően kerítette el az útszakaszt, stb.
Az ügy pontos ismerete nélkül nem tudok egyértelmű választ adni, pl. egy állatbarát autós által kitett kutyáért nem hiszem, hogy az útkezelő felelős lenne, de az Ön helyében megpróbálnám a kártérítési igény érvényesítését.

Tisztelettel:
Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.