Vaddisznó az M3-ason

2003.10.30. 15:53

Nyugodtan pereljem õket, nem beszél le róla, de még senki sem nyert ellenük!

Tisztelt Autójogász!

Október 4-én este fél tízkor az M3-ason érvényes matricával, személyi és autós iratokkal ellátva Miskolcról Budapestre tartottunk, amikor a külsõ sávban 120 km/h sebességgel haladva az elõttem vagy 30 m-re feltûnõ (mint utóbb kiderült jó 100 kilós) vaddisznóba csapódtunk kb. a 107-es km-szelvénynél. Hurrá! Megmaradtunk! Fiat Unonk motorzsugora csak 10 cm-nyi helyet követelt az utastérbõl.
A 112-t hívva az autópályarendõrség 20-25 perc múlva jól láthatóan megérkezett a FORGALOMMAL SZEMBEN (nem is balesetveszéles!) a belsõ sávban, de szabályosan szirénázva. Mindent lefotóztak, jegyzõkönyveztek (egy példányt sem kaptam), szõrmintát vettek a motorból, korrektül felvilágosítottak, hogy ne sok jóra számítsak: 2 hónap múlva kapok majd valami végzést. Ja és jelszó: a vad a vadásztársaságé, a kár meg az enyém!!!
két nap múlva pár óra telefonálás után kiderült, hogy ki volt ott helyszínelni, és az M3-as gazdájának a jogtanácsosa is azzal biztatott, hogy csak nyugodtan pereljem õket, nem beszél le róla, de még senki sem nyert ellenük! Hivatkozott különbözõ számú rendeletekre ami mentesíti õket.
Nem tudom, mit tegyek, mivel a történtekrõl semmilyen hivatalos dokumentumom sincs. A vadászat ugyan sikeres volt, de a vaddisznó-pörkölt nem a mi asztalunkat gazdagította.

Tanácsát elõre is köszönve
tisztelettel:Szabó Tibor

Tisztelt Szabó úr!

Szerintem érdemes megpróbálni a kártárítést

. Az 1988 évi I. Tv. 35. § szerint az út kezelője a kezelői kötelezettségének megszegésével okozott kárt a polgári jog általános szabályai szerint köteles megtéríteni.
A kártérítési követelést a kár keletkezését követően haladéktalanul kell a közút kezelőjéhez bejelenteni. Az autópálya kezelőjét is felelőség terhelheti a vaddisznó miatt, mert ez azt valószínűsíti, hogy nem kerítette el rendesen az útszakaszt.

Tisztelettel:
Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.