Milyen büntetést kapok?

2004.04.30. 18:36

Tisztelt Autójogász!

Múlt hónapban ittasan közlekedtem és nem álltam meg az intézkedő rendőr jelzésére -mivel jogsimat tavaly júliusban elvették ittas vezetésért - aminek az lett a vége, hogy a rendőrök üldözőbe vettek én pedig balesetet szenvedtem, mert túl gyorsan hajtottam. Azóta nem kaptam a rendőrségtől semmiféle idézést, iratot. A rendőrtől, aki a kórházban meghallgatott kérdeztem, milyen büntetésre számíthatok, azt mondta nem az Ő státusza eldönteni. Ugyanezt kérdezném Öntől is. Milyen fokú büntetésre számíthatok?

Köszönettel:

Dénes Ákos

Tisztelt Dénes Ákos!

Sajnos a levelében nincs meg a pontos válaszadáshoz szükséges információ. A jogosítvány nélküli vezetés önmagában szabálysértés de lehet bűncselekmény minősítő körülménye, azaz súlyosabb elbírálást tesz lehetővé a közlekedési bűncselekmények körében. Az ittas vezetés ténye is vagy szabálysértés vagy bűncselekmény ráadásul a balesettel a közúti baleset okozása nevű bűncselekményt is elkövette valószínűleg. A rendőrök előli menekülés is mindenképpen súlyosító körülmény a büntetés kiszabása során. Mivel ezeket a cselekményeket egybefüggően követte el egybefoglalt halmazati büntetésre is számíthat. Szerintem, ha büntetlen előéletű megúszhatja egy felfüggesztett szabadságvesztés büntetés melletti hosszú idejű járművezetéstől eltiltással és pénzmellékbüntetéssel.

Üdvözlettel

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.