Csík a szélvédőn

2004.04.30. 18:39

Tisztelt Autójogász!

Az autóm első szélvédőjének felső részére fehér fényvédő csík került. Szeretném megkérdezni, hogy igaz-e az (én úgy tudom, egy törvény van erre), hogy a csík maximum az utastéri napellenzőig érhet? Ha igaz, akkor a rendőr nem köthet bele, mivel a csík esetemben pontosan a napellenző alsó vonaláig tart (lehajtva persze!).

Köszönettel, tisztelettel:

Pataki Imre, Gyöngyös

Tisztelt Pataki Imre!

Ön jól tudja, a fényvisszaverő csík méretére létezik jogi szabályozás. Eszerint a gépkocsi ablakain és szélvédőjén nem szabad olyan függönyt, fóliát, üvegre felhordott fényelnyelő vagy fényvisszaverő réteget rakni, ami a szabad kilátást, átlátást megakadályozza. Azonban nem kell a kilátást zavarónak tekinteni a szélvédő felső részén elhelyezett olyan fényszűrőt, amely a kilátást nem akadályozza, magassága a járműre felszerelt belső napellenző magasságánál nem nagyobb és rajta keresztül a közúti jelzések színe is tévedésmentesen felismerhető.

Üdvözlettel

Dr. Bodolai László

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.