A kereskedő, vagy az eladó a felelős?

2004.04.29. 16:55

Tisztelt Autójogász!

A napokban vásároltam egy személygépkocsit. A kereskedésből hazafelé a szerelőmet idézve "kikönyökölt a hajtókar a hengerfejből", magyarul tönkrement a motor. Az adásvételi szerződésen a kereskedés nem jelenik meg, tulajdonképpen egy másik magánszemélytől vásároltam az autót. Kérdésem, hogy ki téríti meg a káromat? Amely jelen esetben több százezer forint is lehet. Felellőségre vonható e a kereskedés?

Várom mielőbbi válaszát.

Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel: V.B

Tisztelt V. B.!

Az adásvételi szerződésben megjelölt személlyel szemben tud szavatossági és kárigénnyel fellépni, a kereskedés valószínűleg bizományi értékesítésben vagy egyéb közvetett értékesítési konstrukcióban eljárva értékesítette az Ön részére a szerződésben meghatározott gépjárművet. Az értékesítési konstrukció függvényében elvileg elképzelhető, hogy az értékesítést végző kereskedés is felelősséggel tartozhat az általa értékesített gépjármű pl eredetmegfelelőségéért vagy akár a használatra való alkalmasságáért, de ehhez tudnunk kellene azt a jogi konstrukciót, amely alapján a tulajdonostól a kereskedés az autót értékesítésre átvette. Mindenesetre a kereskedés köteles Önnek segíteni abban, hogy a kapcsolatot a tulajdonossal felvehesse (ehhez adatot is kell szolgáltatnia), vagy/és közölnie kell Önnel, hogy az adott gépjármű értékesítésével összefüggésben milyen kötelezettségeket vállalt, illetve, tanúsítania kell önnek, hogy a szerződés szerinti vételár meghatározott részét kifizette-e a tulajdonosnak.

Üdvözlettel:

Dr. Bodolai lászló

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.