Radar és lefújt táblák

2009.04.02. 14:31

Tisztelt Autójogász!

A minap a Lágymányosi hídon radarral bemértek. Sajnos kicsivel többel mentem a megengedettnél (70 helyett kb. 80-90-nel), de másnap, mikor ismét arra jártam, azt tapasztaltam, hogy a 70-es sebességkorlátozó tábla össze van fújkálva fekete festékkel. Ettől kissé megijedtem, mert nem tudom, hogy ilyenkor mi a megengedett maximális sebesség. Ezzel kapcsolatban tehát az alábbi két kérdésem lenne:

- ha a tábla nagyobb sebességet enged meg, mint a lakott területen megengedett 50, akkor mehetek-e annyival, mint amit az összefirkált tábla elvileg engedélyez?
- ha az összefirkált tábla tovább korlátozza a lakott területen megengedett 50 km/h-t, akkor mehetek-e 50-nel, vagy a beazonosíthatatlan sebességkorlátozás az érvényes?
(Láttam már olyat is, hogy egy 30-as tábla elé majdnem tökéletes minőségben egy 1-es volt biggyesztve, ami szerint elvileg 130-cal lehetne menni abban a faluban.)

Válaszát várva tisztelettel:

Barnabás

Tisztelt Barnabás!

Ha a tábla nagyobb sebességet enged meg, mint a lakott területen megengedett 50, és Ön biztosan tudja, hogy az pl. 70-es, akkor mehet annyival, mint amit az összefirkált tábla engedélyez, a tábla érvényességét a firka nem változtatja meg. Ha az összefirkált tábla tovább korlátozza a lakott területen megengedett 50 km/h-t, de ez a firkálás miatt nem látszik, és Ön nem tudja, hivatkozhat arra, hogy a tábla olvashatatlan volt, természetesen ez érvényes az előbbi helyzetre is. Az meg nyilvánvaló, hogy belterületen semmilyen körülmények közt nem lehet 130-cal közlekedni, a 130-ra kiegészített táblát senki nem veheti komolyan.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István