Vásárlást követően felmerült hibák

2009.04.06. 10:07

Tisztelt Autójogász!

Két héttel ezelőtt egy kereskedésben vettünk egy Opel Astra típusú gépjárművet. Most jutottunk odáig, hogy a vásárláskor felmerült hibákat (amit akkor tudomásul vettünk), kijavítassuk rajta. Az autó motorjának vezérlés felőli oldalán olajsár volt, amit a vásárláskor betudtunk a szimeringek szivárgásának, de mivel ezt akkor "filléres" hibaként nyugtáztuk, nem is tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. A probléma ott kezdődik, hogy a szimeringek cseréjekor vettük észre, hogy a vezérműtengelynél lévő folyás nem a szimering hibájának tudható be, hanem egy korábbi szimeringcsere sikertelen végrehajtásának, ami azzal járt, hogy a szimeringházat megrepesztették és ragasztóval "tákolták" össze, ami miatt most az egész motort meg kell bontani, és a vezérműtengely-házat cserélni kell, ami a bontott alkatrészek beszerzésével is legalább 40-50 ezer forintos pluszköltséget jelent!

A kérdésem a következő: Élhetünk-e panasszal valahol, vagy keressük fel előbb a kereskedést (az autó bizományban volt ott)? Az autót még nem írattuk át.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

K. Imre

Tisztelt K. Imre!

Igen, minél hamarabb fel kéne keresni a kereskedést, előadni a történteket, és rejtett hibára hivatkozva árleszállítást kérni. Nem árt, ha az összetákolásról beszereznek egy szakvéleményt, és esélyeiket az is javítja, ha van írásos nyoma annak, hogy a kereskedés verziója szerint milyen hibái vannak a járműnek. Ha a kereskedéssel nem tudnak megegyezni, csak a bíróság előtti bizonyítás lehetősége marad.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István