Átvert a kereskedés

2009.04.27. 09:56

Tisztelt Autójogász!

Segítségét szeretném kérni egy nagyon kellemetlen ügyben. Két és fél évvel ezelőtt vásároltam egy autót egy budapesti autókereskedésben. 2-300 ezer Ft-tal a piaci ár alatt hirdették, én pedig naivan lecsaptam a "fantasztikus" ajánlatra. Nagyon készségesen friss műszakival, zöldkártyával adták, és az eredetvizsgát is ők intézték. Fél éve lejárt a műszakim, és a napokban volt lehetőségem elvinni levizsgáztatni, amikor is hívott a vizsgáztató, hogy nem egyezik a motorszám, és hogy így nem vállalja a vizsgáztatást, mert ha eladom, kiderül, hogy ő is hibázott! Abszolút tanácstalan vagyok!

1millió Ft-ért vásároltam a kocsit, sajnos belementem abba is, hogy csak 600 ezer Ft-ot írjanak a számlára (különben többe került volna). Emellett, ahhoz képest, hogy a zöldkártya is friss volt rajta, nem volt benne katalizátor, hiányzott mind a két légzsák (amikor kérdeztem, miért világít, azt mondták, valami elektromos hiba, könnyen javítható), kb. 5 hiba miatt világított a motorlámpa, a klíma 1 hétig volt jó vásárlást követően. Nem hívták fel a figyelmemet arra, hogy össze volt törve az eleje teljesen, illetve motorikusan olyan állapotban volt, hogy rá kellett költenem azóta 700 ezer Ft-ot!

Nagyon ráfaragtam ezzel az autóval, ami nagyrészt a hozzá nem értésemnek és a balekságomnak köszönhető, hogy hagytam magam megvezetni. Segítségét szeretném kérni, hogy miképp jöhetek ki ebből a faramuci helyzetből pozitívan. Nagyon hálás lennék, ha válaszra méltatnák levelemet.

Üdvözlettel:

G. Tamás

Tisztelt G. Tamás!

Ez a válasz Önnek már nem lesz segítség, de remélem, mások okulnak belőle. Két és fél év után már nem tud az autókereskedővel szemben igényt érvényesíteni (használt autónál erre fél évig van lehetőség), akkor kellett volna reklamálnia, amikor az első hibák és hiányosságok jelentkeztek, azaz a vétel után már egy héttel.

Az adásvételi szerződés tartalmát illetően kérni kell, hogy abban legyenek benne a jármű meghirdetett tulajdonságai, pl. hogy két légzsákkal, klímával veszi meg a járművet, motorikus állapot, kmilométeróra állása stb. Hogy a korábbi eredetvizsga eredményében benne van-e a kereskedő keze, Ön nem tudja bizonyítani. Azt sem fogja tudni bizonyítani, hogy nem hatszázezret, hanem egymilliót fizetett a járműért. Ezzel a szép történettel bemehet a rendőrségre, okmányirodába, de sajnos pozitívan ebből a helyzetből már valószínűleg nem jöhet ki.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István