Méltányosság a más rendszámra rendelt matricáért?

2009.07.21. 16:46

Tisztelt Autójogász!

Ma kaptam kézhez három számlát az Autópálya Kezelő Zrt.-től, miszerint matrica nélkül közlekedtem három alkalommal. Balatonra indultunk három hete, és véletlenül a barátom kocsijának rendszámát írtuk az sms-ben az én rendszámom helyett. Reklamációt fogok írni, de ha kifutok a 15 napból, akkor 190 ezerre növekszik a büntetés.

Kérdésem a következő: mi történik, ha nem fizetem be a csekket? Érdemes-e megvárnom, hogy kapok-e méltányosságit, vagy fizessem be a jelenlegi 45-50 ezer körüli büntetést? Ha tudnánk bizonyítani, hogy az autó nem járt az autópályán abban az időszakban, bármilyen előnyt jelentene-e? Milyen összeg esetén szoktak pert indítani?

Köszönettel:

M. Alexandra

Tisztelt M. Alexandra!

Jogszabály alapján a rendszámban csak a maximum 2 karakternyi eltérést fogadják el tévedésként, ilyenkor lehetőség van a helyes rendszám rögzítésére az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatán ezer forint ellenében. Ha egy másik autó rendszámát adták meg, nincs esélyük méltányosságot kérni, és bizonyításra sincs lehetőség. Viszont az óra ketyeg, 15 napon túli fizetés esetén át fognak esni a magasabb pótdíj-kategóriába. Tehát ha vitatni akarják a büntetést, tegyék meg, de a pótdíjat ettől függetlenül jobb, ha 15 napon belül befizetik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István