Külföldi jogszabályok, motorimport, lakcímváltozás

2001.01.25. 12:35

Hol van előírva, hogy milyen eszközöket kell tartani a személygépkocsiban tartani? Pl.: az elsősegélydoboz, elakadásjelző háromszög, izzókészlet. A porral oltó készülékről mit mond a jogszabály?

Szia Autójogász,
a következö igen csavaros jogi helyzetet vázolnám itt hirtelen:
-Olaszországban dolgozom és tanulok (ez még így lesz vagy két évig, de a szerzödéseim félévesek, és hosszabítják).
-Autót szeretnék venni (ez mással is megesik néha).
-Úgy néz ki, hogy Németországban fogom megvenni, mert ott van olyan, amilyet szeretnék.

Ezek után:
-mit kell csinálnom, hogy az EU-n belül használhassam?
-Milyen papírok kellenek, hogy hazamenjek vele (látogatás)?
-Meg pl.: német rendszám marad, vagy olasz rendszám kell rá, meg úgy általában semmi információm nincs.

Remélem jól zavarba hoztalak, és elöre is köszönöm a segítségedet:
Bagaméry Ábel


Tisztelt Bagaméry Ábel!

A külföldön vásárolt gépjárművel kapcsolatosan, biztos vagyok benne, hogy az olasz jogszabályok a jármű olaszországi honosítását kötelezővé teszik. Tehát úgy gondolom, hogy hosszú ideig német rendszámmal nem közlekedhetsz, helyedben érdeklődnék az olasz hatóságoknál.

A kocsi megvásárlásakor figyelj arra, hogy az EU II elvárásoknak megfeleljen, ha később haza akarod hozni. Amíg Olaszországban dolgozol, erről az igazolást a határon fel kell mutatni, és ily módon a vámhatóság gépjármű útlevél kiállításával engedélyezi a külföldi rendszámmal Magyarországon történő közlekedést.

Szia
Autójogász


Tisztelt Autójogász!

Olyan problémám lenne, hogy az egyik barátom vásárolt egy Honda XL 200L típusú motorkerékpárt. A motort Olaszországból hozták be, 4000 km volt akkor benne. Frissen volt vámolva, de rendszám még nem volt rajta, mikor megvettük. Akkor nem is tartottuk sürgősnek a rendszámot, mert jogosítvány még úgysem volt.

Az eladóval abban egyeztünk meg, hogy amennyiben 20 e Ft-nál többe kerül a rendszám, akkor a többit ő állja. Eredetiségvizsgálat volt a motoron, nem is volt semmi gond. Most, hogy le szerettük volna műszakiztatni a motort, hogy legyen rajta végre rendszám, kiderült, hogy nem megy az olyan egyszerűen, mert nincs meg az eredeti olasz forgalmija. Visszavittük az eladónak, mondván rendezze le. Kb. 1 hónap után annyira jutott, hogy megvan a műszaki, 2 évre megkapta, Minden rendőrségi papír megvan, de nem kap forgalmit és rendszámot mert hiányzik Az olasz forgalmi. Ilyen esetben mi a teendő, mit lehet tenni?

Válaszát előre is köszönöm!

R.G.

Tisztelt R.G!

Olaszországból a hatóságok az eredeti forgalmi engedélyt soha nem adják ki, így a motornak nem is lehet ilyen okmánya. A megoldás az MGA Kft jelenti számodra, mivel ez a cég külföldön képes ellenőrizni minden járművet, és az erről általa kiadott igazolást az Önkormányzati Okmányirodák elfogadják.

Tisztelettel
Autójogász


Kedves Mándi doktor!

Nemrégiben megváltozott a lakcímem, ezt annak rendje és módja szerint az önkormányzatnál bevezették a személyimbe, illetve már csak lakcím-kártyát adtak. A forgalmiba bejegyeztetni az új címet azonban jóval nehezebb. Az okmányirodán közölték, hogy mindennap legkésőbb reggel 7-ig érjek oda, akkor talán kapok aznapra sorszámot! Rutintalan állampolgári kérdésem persze egyből az volt, mi lenne, ha most adnának holnapra sorszámot, de az nem megy. Miért? Csak. 4000 Ft-ot legombolnak egy cím átírásáért, de menjek oda hajnalban, hogy sorszámot kapjak, amivel este 6-ig sorra fogok kerülni?! A kérdésem az lenne, milyen hátrányom, bajom származhat abból, ha várok pár hónapot, ill. addig, amíg emberi módon el lehet intézni a dolgot? (Már ha lehet egyáltalán valamikor!) Természetesen a kötelező biztosítás szerződését is csak a forgalmi után változtatják meg. Itt lehet valami problémám? (Az első negyedévet még úgyis a régi címen fizettem be.)

Válaszát előre is köszönöm,

Nagy Barnabás

Tisztelt Nagy Barnabás!

Sajnos az Önkormányzati okmányirodák elég nehezen küzdenek a rájuk háruló feladattal.
Nagyon sok helyen hasonló a helyzet ahhoz, amit Ön is átélt. A lakcím változás bejelentésének elmulasztása nem főben járó bűn, de a rendőr kötözködhet érte, illetve a súlyadó befizetését sem tudja e nélkül lerendezni. Javaslom, ha amennyiben Budapesten vagy Pest-megyében él keresse meg a Központi Okmányirodát a Visegrádi utcában, ahol az ügyét viszonylag gyorsan elintézik. Amennyiben vidéki lakos, javaslom tájékozódjon a környező okmányirodák leterheltségéről, és a legkevésbé forgalmas hely szerinti lakost meghatalmaz az ügye intézésére, az a saját lakhelye szerinti okmányirodánál a feladatot el tudja végezni.

Tisztelettel
Autójogász


A következők érdekelnének:
Hol van előírva, hogy milyen eszközöket kell tartani a személygépkocsiban tartani. Pl.: az elsősegélydoboz, elakadásjelző háromszög, izzókészlet. A porral oltó készülékről mit mond a jogszabály.
A második kérdésemet nem biztos, hogy jó embernek teszem fel. A távolsági fényszóróra milyen előírások vannak? Pl.: szabályos-e, ha plusz lámpákat szerelek fel? Üdvözlettel:
Kéthelyi Barna

Tisztelt Kéthelyi Barna!

Az Ön által feltett kérdésekre a válasz a 6/90.KöHÉM rendelet tartalmazza. Ez a jogszabály írja elő a gépkocsiban tartandó eszközök listáját, és ugyanez a jogszabály rendelkezik arról, hogy a járművön milyen reflektort lehet elhelyezni. Az Ön által tervezett átalakítás engedélyköteles, ezért fel kell, hogy keresse a lakcím szerint illetékes Közlekedési Felügyeletet, ahol az engedélyt megadják, és a lámpákkal kapcsolatos műszaki elvárásokat meghatározzák.
Elöljáróban annyit, hogy az engedély megadásakor figyelembe kell venni az európai normákat, illetve csak olyan lámpa szerelhető fel a járműre, amely a hivatkozott jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelel.

Tisztelettel
Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.