Külföldön dolgozók autóimportja

2001.02.21. 09:48

Külföldrôl, amerikából szeretnék saját autót behozni 1 éven belül. Úgy hallottam, ha meghatározott ideig kinn (is) dolgozom, lehetôsegem van mindenféle adóktól mentesen autót behozni. Igaz ez?

Tisztelt Dr. Mándi Sándor úr!

Külföldrôl, amerikából szeretnék saját autót behozni 1 éven belül. Úgy hallottam, ha meghatározott ideig kinn (is) dolgozom, lehetôsegem van mindenféle adóktól mentesen autot behozni. Igaz ez? Milyen papírokra van szükségem, hogy igazoljam a kinti tartózkodásomat ?
Egyáltalán, hogyan működik ez ?

Köszönettel
Ferenc

Tisztelt Ferenc!

A vámeljárásban a kedvezmények két évi kinttartózkodás után kezdődnek. Amennyiben a külföldi hatóságok a két évet meghaladó munkavállalást, tanulást, vagy más célú tartózkodást igazolnak, a járművet ÁFA-mentesen, ha a jármű nem Európából származik és így vámköteles, vámmentesen hozható be. Ez azt jelenti, hogy csak a fogyasztási adót (1600cm3-ig 10%, e fölött 20%) és a környezetvédelmi dijat kell megfizetni. Arról, hogy a külföldi igazolásnak hogyan kell kinéznie, sajnos fogalmam nincs. Erről kérem, kérdezze meg a nálam jóval okosabb vámos kollégákat.

Üdvözlettel
Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.