Biztosítást a lefoglalt BMW-re?

2001.03.10. 08:59

Eladáskor derült ki, hogy az éveken át használt BMW-n sem az alváz-, sem a motorszám nem stimmel. Mindkettő át volt ütve. A rendőrség persze azonnal lefoglalta az autót. Kiderítették az autó eredeti alváz- és motorszámát, és az is kiderült, hogy az autó bűncselekményből származott. Nem sok értelmét látom az eljárás miatt lefoglalt autó után fizetni a kötelező biztosítást.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vásároltam - még az eredetiségvizsgálat kötelezővé tétele előtt - egy BMW-t.
Közben - 2000 vége felé - úgy döntött a család, hogy beruházunk egy új autóra és eladjuk a használtat. Eladás előtt persze eredetiség vizsgálat következett.

Kiderült, hogy a BMW-n sem az alváz-, sem a motorszám nem stimmel. Mindkettő át volt ütve. A rendőrség persze azonnal lefoglalta az autót. Kiderítették az autó eredeti alváz- és motorszámát , és az is kiderült, hogy az autó bűncselekményből származott (lopott?).
Eljárás felfüggesztve, az ügy az Interpolnak átadva. A felfüggesztésről majd később kapok határozatot. Eddig 2 hónap telt el.

1. Mi lehet a BMW sorsa? Visszakapom, az kapja vissza akitől ellopták, vagy annak a biztosítója akitől ellopták?
2.Kb. meddig tarthat még?
3. Másik érdekes kérdés, hogy mi van a kötelezőbiztosítással?
Eddig fizettem a BMW és az új autó után is. Nem sok értelmét látom olyan autó után fizetni kötelező biztosítást, ami a rendőrség udvaráról el se mozdul (balesetokozás kizárva). Következő probléma a bónusz pontok átvitele. Ha az ember nevén két autó van, akkor a második az idők végezetéig az A0-ban marad, és csak akkor kapja meg az elsőautó bónusz pontjait, ha az első eladási papírját bemutatjuk a biztosítónál. Jelen esetben milyen papírt mutassak a biztosítónak ill. kérjek a rendőrségtől?

Üdvözlettel, Csaba

Kedves Csaba!

Az Ön ügye jogi támogatást igényel, ezért keresse fel az ügyben jártas ügyvédjét.
Amennyiben a jármű eredete kétséget kizáróan megállapítható, azt a rendőrhatóság a bűncselekmény idején tulajdonjoggal rendelkező kérelmezőnek adja ki.

Eddigi tapasztalataim alapján a rendőrség, mint a víz a könnyebb utat választja és ha hasonló járművet köröznek, a lefoglalt kocsit akár a szín alapján is a körözést kérőnek adják ki, anélkül, hogy a járműazonosságát megállapítanák.
Tehát ne késlekedjen, mert hoppon marad. A bűntetőeljárás általában 60 nap, de bonyolultabb ügyekben akár fél év is lehet.

A járműszakértői vizsgálatát követően kérni kell a lefoglalás megszüntetését, így a határidő rövidíthető. A kötelező biztosítást nem kell fizetni, mert a közlekedési igazgatási hatóság (önkormányzat) hivatalból köteles a járműforgalomból történő kivonásáról intézkedni. A biztosító társaság eljárásáról fogalmam sincs.
Logikusnak tűnik, hogy amíg a járműfeletti tulajdonjoga fennáll, az ahhoz kapcsolódó kedvezmények más járműhöz nem kapcsolhatók.

Ha azonban a lefoglalás és ebből fakadóan a forgalomból történő kivonás ideje a 6 hónapot meghaladja, az eredeti biztosítás megszűnik, így az ahhoz kapcsolódó kedvezmények az új járműre átvihetőek.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.