Olasz rendszámú autó, roncsderbi

2001.03.10. 08:45

Kérdésem: apám vezetheti-e olasz rendszámú autómat akkor amikor én Magyarországon tartózkodom, és vezetheti-e amikor én Milánóban vagyok? Közjegyzői meghatalmazással, vagy vámhivatali engedéllyel, vagy esetleg más hatósági engedélyt szükséges beszereznem?

Dr. Mándi Sándor Úrnak.

Tisztelettel kérnék Öntől jogi útmutatást az alábbi problémámra.
Olasz-magyar állampolgár vagyok, kb. fél évet Milanóban, fél évet itthon élek. Olasz rendszámú autóm van. Budapesten öröklakással rendelkezem, ahol nyugdíjas szüleim élnek állandóan, velem közös háztartásban.
Kérdésem: apám vezetheti-e olasz rendszámú autómat akkor amikor én Magyarországon tartózkodom, és vezetheti-e amikor én Milánóban vagyok? Közjegyzői meghatalmazással, vagy vámhivatali engedéllyel, vagy milyen hatósági engedélyt szükséges beszereznem.
Válaszát előre megköszönve: Nagy Éva

Kedves Éva!

A válaszom nagyon rövid.
Nem.
Ebben a kérdésben a vámhivatalnak van döntési joga, de az elmúlt 1000 évben ilyen engedélyt nem adott ki.
Az Ön által behozott jármű a vámtörvény hatálya alá esik, ílymódon 3. személynek nem adható át. Sajnálom, hogy ilyen kategorikus vagyok, de a jogszabályok is azok.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy behozhatok-e Németországból egy (jobb hátulján törött) '96-os Golfot? Mennyit kell érte fizetnem (vám, ÁFA, egyéb adó ill. költség)? Milyen hatóságokat érint a dolog és hol kezdjem a procedúrát? Ilyen esetben mi az értékalap, hogyan állapítják meg az autó értékét (vételár)?

Válaszát előre is köszönöm szépen!

Tisztelettel: Garu

KedvesGaru!

Az ún. 'roncsderbit' azért találták ki, hogy az úthenger által igénybe vett járművek behozatalát a Közlekedési Felügyelet megakadályozza. Tehát a sérült jármű csak akkor hozható be, ha a sérülés mértéke a 10%-ot nem haladja meg. Amennyiben a kocsi az elsődleges feltételeknek megfelel, a 20% fogyasztási adó illetve 25% forgalmi adó mellett a környezetvédelmi díj terheli a járművet.

A jármű értékét a számla összege határozza meg, amennyiben jelentősen nem tér el (20%) a Schwacke-katalógus által meghatározott ártól. Fontos, hogy a sérülés csak cserélhető elemen lehet.

Konkrét felvilágosítást a 7-es számú vámhivatal tud adni.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.