Saját cég, mint külszolgálat?

2001.03.18. 11:43

Tisztelt Mándi Úr! Olvastam a leírásait a külföldről behozott autókat illetően. Tehát akkor úgy összegezhetjük, hogy (nagyobb köbcentis) autó Magyarországon: nettó ár plusz 20% fogyasztási adó plusz 25% áfa? Mennyi a környezetvédelmi díj? Ez már bármilyen korú autóra él?

Tisztelt Mándi Úr!

Olvastam a leírásait a külföldről behozott autókat illetően. Tehát akkor úgy összegezhetjük, hogy (nagyobb köbcentis) autó Magyarországon: nettó ár+20%fogy.adó+25% áfa?
Mennyi a környezetvédelmi díj?
Ez már bármilyen korú autóra él? (Nem akarok komolytalannak tűnni, de azért egy tíz éves Porsche és egy két éves suzuki közül inkább az előzőt választanám)
A külszolgálat az lehet egy külföldi saját cég is? (Pl. ha alapítok kint egy saját vállalkozást.)
Netán egy magánember aki igazolja, hogy mondjuk két évig bébiszitterkedtem nála Németországban?

Megtisztelő válaszát várva: Nagy Zoltán

Kedves Zoltán!

A környezetvédelmi díj max összege kb. 30e Ft. A jármű életkora jelentősen nem befolyásolja, mivel az akkumulátor, a gumik és a kenőolajak semlegesítését szolgálja.
A külszolgálat igazolására, mivel az idegenrendészeti kategória,a külföldi hatóságok igazolása szükséges. E nélkül vámkedvezményt senkinek nem kaphat.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.