Autóbehozatal sokadszor

2001.03.23. 10:47

Tisztelt Dr. Mándi Sándor úr! Többször hivatkozott a Schwacke-katalógusra. Hol lehet erre rábukkanni és milyen formában? Szeretnék egy pontosabb képet kapni a külföldi autóvásárlás során felmerülő összes kiadásról.

Tisztelt Dr. Mándi Sándor úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy mik az aktuális jogi és műszaki feltételek, melyeknek eleget kell tenni egy Európából (valószínűleg Németországból) származó gépkocsi magánimportja esetén, ill. milyen díjakat kell kifizetni? Tudomásom szerint ez év januárjától az európai származású kocsik esetében 0% a vámtétel és ÁFÁ-t, fogy. adót, ill. körny.védelmi illetéket kell fizetni. Jól tudom-e és mennyit?

Milyen (bizonyára fárasztó) procedúrákon kell átesni, míg végre magyar rendszámot kap az autó? Van-e különbség, ha cég, ill. magánszemély nevére kerül a kocsi? Hol lehetne esetleg még érdeklődni a pontos részletek iránt?

(Nem kereskedelmi célú importról van szó, hanem 1 db. autóról).

Köszönettel, Levente

Tisztelt Levente!

Örömmel értesítem, hogy NYERT!

Ön a századik aki ezt a kérdést felteszi!!

A fantáziám szegénységének tudható be, hogy új választ nem tudok produkálni, ezért alázattal tájékoztatom, hogy amennyiben a jármű európai futószalagról került le, vámot nem kell fizetni.

A fogyasztási adó 20%, az ÁFA 25%. Ehhez jön a max. 30e Ft. környezetvédelmi díj. Nincs jelentősége, hogy cég vagy magánszemély az importőr, legfeljebb annyiban, hogy a céget kevésbé ejtik át.
(Ez utóbbi mellékmondathoz annyi tartozik hozzá, hogy a cégtől cégnek kiállított számlát nem bírálják felül a vámolásnál, a vámérték az oda leírt összeg marad, a magánszemélyes behozatalnál viszont könnyedén belép a becsléses/katalógusos módszer, a szerk.)

A vámeljárás után kötelező az eredetiség vizsgálat, a műszaki vizsga. A jármű ezt követően helyezhető forgalomba, az illetékes önkormányzatnál.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Dr. Mándi Sándor!

Nemrég feltettem egy pár kérdést Önnek az aktuális magán-autóimporttal kapcsolatos jogszabályokról és később vettem észre, hogy kérdéseimre részben már válaszolt előzőesetekben. Elnézést.

A mostani kérdésem: többször hivatkozott a Schwacke-katalógusra. Hol lehet erre rábukkanni és milyen formában? Szeretnék egy pontosabb képet kapni a külföldi autóvásárlás során felmerülő összes kiadásról.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel, Levente

Tisztelt Levente!

A Schwacke-katalógus bármely vámhivatalnál, vagy gépjárműszakértőnél megtalálható. Megrendelési helyéről sejtelmem sincs! Ha nem tud tovább lépni érdeklődjön a Totalcar szerkesztőségénél, ahol segítséget nyújtanak Önnek.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.