Bírság a járdán állás miatt

2001.04.03. 09:40

Ha az autó mind a négy kerekével az utcán állok meg (ahol egyébként kijelölt parkolóövezet van) a Dohány utca forgalmát akadályozom. Adott esetben, mivel trolibusz is jár arra, a busz az autóm fél hátát magával viheti. Az adott helyen más módon, biztonságosan nem lehet parkolni, ezt az is alátámasztja, hogy minden ott parkoló autó hozzám hasonlóan volt leállítva.

Tisztelt Autójogász!
Parkolási kérdéssel forulok Önhöz.
2000. október hónapban a Dohány u. 1 előtt, a zsinagógával szemben parkoltam. A parkolójegyet megvettem, a műszerfalra, látható helyre tettem. Dolgom végeztével helyes piros csomagocskát találtam az ablaktörlő alatt. Távollétemben megbírságoltak, mert a kerekemmel a járdán álltam. Csekk nem volt a csomagban. Ezen a héten (2001. 03.) kaptam egy tértivevényes levelet a Fővárosi Közterület Felügyelettől, 5000 Ft-ról, és némi tájékoztatást a 218/1999 Korm. rendeletről. Fotó is készült az eseményről.

A helyzet eddig tiszta volna, csakhogy az eljáró közterületfelügyelő véleményem szerint nem vette figyelembe a helyszín sajátosságait. Ha az autó mind a négy kerekével az utcán állok meg (ahol egyébként kijelölt parkolóövezet van) a Dohány utca forgalmát akadályozom. Adott esetben, mivel trolibusz is jár arra, a busz az autóm fél hátát magával viheti. Az adott helyen más módon, biztonságosan nem lehet parkolni, ezt az is alátámasztja, hogy minden ott parkoló autó hozzám hasonlóan volt leállítva.

Kérdésem továbbá, hogy valóban tilos-e akár csak egy kerékkel is a járdára állni, mert én a kresz szerint csak minimálisan a gyalogosok számára előírt helyről tudok, aminél közelebb nem állhat az autós a járdán a falhoz. Ez az új szabályozás valamilyen kormányrendelet, vagy esetleg kerületi szabályozás lehet? Ha kerületi szabályozás, hogyan gondolják biztosítani, hogy minden arra járó autós ismerje a szabályt?

Hogyan lehetséges az, hogy ha jól tudom, a közterületfelügyelet nem férhet hozzá csupán a rendszám alapján az üzembentartó adataihoz, mégis megküldték az üzembentartó (akkor még céges autó volt) címére a levelet?

Mivel a dolog meglehetősen régen (5 hónapja) történt, lehetséges-e hogy időközben elévült, és csak engem próbálnak csőbe húzni?

Feltett szándékom, hogy ezt a bírságot nem fizetem be, hacsak egy mód is van rá. Van erre mód? Személy szerint az eljáró közterület felügyelő kicsinyes irigységének tulajdonítom a fentieket, aki valószínűleg soha az életben nem ült autóban, és soha nem is fog.

Válaszát előre is köszönöm.
Egy Alfás, akiről azt hiszik, hogy jól kitoltak vele.

Tisztelt Alfás!
A parkolási lehetőséget az engedélyező tábla biztosítja. A járdára csak akkor lehet állni, ha ezt a tábla lehetővé teszi, illetve ha a gyalogosoknak elegendő hely (1m) marad. A szabálysértési eljárás határideje az elkövetéstől számított 6 hónap. Ha bírságot nem fizeted be, jól kell tudni blöffölni, pl. hogy a cég külföldi vendége vezette a járművet.
Nevet címet így is produkálni kell. Ebben az esetben az eljárást biztosan megszüntetik.
Üdvözlettel Autójogász


Tisztelt Mándi dr.
Érdeklődéssel olvastam a külszolgálaton lévők autóval kapcsolatos kérdeseit. Nekem két kérdesem lenne:
1. Csak új, vagy használt autóra is érvényes az ÁFA- és vámmentesség?
2. Csak személyautóra, vagy motorkerékpárra is?
Köszönettel, Dr. Balogh Istvan

Tisztelt Balogh úr!
A válaszom :
1. Igen
2. Igen
Vagyis a vámmentesség minden európai gyártású használt- és új motorkerékpárra és gépkocsira kiterjed.

Üdvözlettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.