Lefényképezett céges autó

2001.04.04. 09:33

Sajnálatos esemény történt az egyik cégautónkkal. Tavaly októberben az egyik munkatársam némi sürgős teendővel együtt egy 30-as táblánál kb. 75-tel haladva lefényképeztette magát. A BRFK-tól márciusban jött meg a nevezetes adatbekérő lap. Munkáltatóként kérhetem-e az elkészült fénykép másolatát? Mi van akkor, ha a fényképről vagy a nyilvántartásunkból nem megállapítható, hogy ki vezette a cégautót?

Tisztelt Dr. Mándi Sándor úr!
Sajnálatos esemény történt egyik cégautónkkal, 2000. október közepe táján egyik munkatársam némi sürgős teendővel együtt egy 30-as táblánál kb 75-tel haladva lefényképeztette magát.
2001. március 8-án (éljen, nőnap) kaptunk a BRFK-tól egy ajánlott levelet, a nevezetes adatbekérő lappal.

Az alábbiak lennének a kérdéseim, mint munkáltatónak:
1. Kérhetem-e (vagy automatikusan küldik) az elkészült fénykép másolatát? Mi van, ha a fényképen nem megállapítható hogy ki vezette a cégautót? Köteles vagyok tudni, melyik munkatársam volt? A kilométer nyilvántartáson ugyanis a kilométeróra-állásokat és azt jegyezzük fel, hogy milyen teendőben mentünk, de azt nem, hogy a 3 emberből mondjuk éppen ki vezetett.
2. Mennyi ennek az egésznek az elévülési ideje? 5 hónap nekem soknak tűnik. Ezzel kapcsolatban lehet reklamációnak helye?
Mivel a dolog valószínűleg jövő héten tovább kell hogy menjen, előre is megköszönöm gyors válaszát.
Tisztelettel: Gábor

Tisztelt Gábor!

A rendőrség adatkérését teljesíteni kell, különben kivonják a járművet a forgalomból. Az már egy más kérdés, hogy kire "fogjuk" a dolgot. Javaslom külföldi ismerős - vagy ismeretlen - nevét megadni, így az eljárást megszüntetik. A szabálysértés elévülési ideje 6 hónap.

Üdvözlettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.