Helyszínen kitöltött bejelentőlap

2001.04.13. 11:47

Tisztelt Mándi Úr! Megtagadhatja-e a kötelező felelősség biztosítóm az általam okozott kár, a károsult gépkocsijának javítását fedező összeg kifizetését a károsult felé, ha a baleset után a bejelentő lapot nem a helyszínen töltötték ki?

Tisztelt Mándi Úr!

6 éves gépkocsim következő vizsgáztatásakor szeretném ha vontatási engedélyt is kapna. Kötelező-e a műszaki vizsgán az ún. műbizonylat, vagy vehetek nyugodtan bontott vonóhorgot? Ha a felszerelését szerelő végzi, és minden rendben van vele, autóm megkapja a bűvös vontathat minősítést?

Második, és egyben a fontosabb kérdésem: Megtagadhatja-e (és átháríthatja-e rám) a kötelező felelősség biztosítóm az általam okozott kár, a károsult gépkocsijának javítását fedező összeg kifizetését a károsult felé, ha a baleset után a bejelentő lapot nem a helyszínen töltötték ki? Ja, és mi számít helyszínnek, ugye senki nem gondolja komolyan az adott helyen történő kitöltést (mégis melyikünk autójában, illetve ki tereli el a forgalmat addig mondjuk Békéscsaba felé?) A felelősség kérdése egyébként tisztázott.

Remélhetőleg megnyugtató válaszukat előre is köszöni egy az előírásoknak eleget tenni akaró autós.
László
(2001. 03. 18.)

Kedves László!

A vonóhorog közlekedési biztonsági szempontból kiemelten fontos, ezért az arról szóló műbizonylatot a vizsgánál be kell mutatni.
A második kérdésére tájékoztatom, hogy a kárbejelentő lapot bárhol ki lehet tölteni, a lényeg a felelősség elismerése.

Tisztelettel AutójogászDr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.