Bejegyzett üzembentartó

2001.04.18. 13:18

Tisztelt Mándi úr! Kérdéseim a gépjármű üzemben tartójára vonatkoznak. A természetes személyként birtokolt autómnak lehet-e egy másik természetes személy az üzemben tartója? Ha igen, akkor mit kell ehhez tennem? (szerződés, okmánybélyeg, stb.) A kötelező biztosítást vajon fizetheti-e az üzemben tartó?

Tisztelt Mándi Úr!

Kérdéseim a gépjármű üzemben tartójára vonatkoznak.
1. A természetes személyként birtokolt autómnak lehet-e egy másik természetes személy az üzemben tartója?
2. Ha igen, akkor mit kell ehhez tennem? (szerződés, okmánybélyeg, stb.)
3. A kötelező biztosítást fizetheti az üzemben tartó?
4. A súlyadót továbbra is a tulajdonos fizeti?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Rácz András (2001. 03. 27.)

Kedves András!

A jogszabály lehetővé teszi több üzemben tartó nyilvántartásba vételét, de az valós indokokon kell alapuljon, ilyen például, ha egy járművel ketten taxiznak. Ehez kérelmet kell a hatósághoz benyújtani (okmányiroda), melyre 1500Ft illetékbélyeget kell ragasztani. A súlyadót és a kötelező biztosítást az az üzembentartó fizetheti, aki a forgalmi engedélyben a "kiemelt" helyen szerepel.

Tisztelettel AutójogászDr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.