Cseremotor lepapírozva

2001.05.09. 10:51

Bár a papírok látszólag "rendben" vannak, azért figyelmes szemlélőnek feltűnhet, hogy a motorszám nem egyezik a forgalmiban szereplővel, ami kissé idegesítő. Esetleg valahol anonim le lehet ellenőrizni az "új" motor tiszta múltját? Azért jellemzi a magyar helyzetet, hogy az autó idegen szívvel jó tíz éve él Magyarhonban zavartalanul.

Kedves Autójogász!

Kölcsönkaptam egy 1982-es Golf I-et, melyet anno a kettővel ezelőtti tulaj kissé átépített. Az ültetés és egyebek mellett sikeresen applikált bele egy 1.6 literes Golf II motort az 1.5 helyett. Bár a papírok látszólag "rendben" vannak, azért figyelmes szemlélőnek feltűnhet, hogy a motorszám nem egyezik a forgalmiban szereplővel, ami kissé idegesítő. Sajna az "új" motorhoz nincs számla, de ez tudomásom szerint bontóban kerülő úton esetleg megoldható. A kérdésem az, hogy mivel járna az egész procedúra, és kb. mennyibe kerülhet? Főleg a típusengedélyeztetési eljárás érdekelne. Nyilván nem éri meg belefogni, ha több százezer forint a legalizálás, hanem hajtani kell, amíg szét nem esik. Sajna. Esetleg valahol anonim le lehet ellenőrizni az "új" motor tiszta múltját?
Azért jellemzi a magyar helyzetet, hogy az autó idegen szívvel jó tíz éve él Magyarhonban zavartalanul.
Lehet, hogy feleslegesen izgatom magam?
Üdv, Petro

Kedves Petro!

A motorcsere engedélyeztetése nem különösebben bonyolult eljárás, ha típus azonos motorról van szó. Ebben az esetben el kell vinni a járművet eredetiség ellenőrzésre, amely 10-15 ezer Ft körüli összeg, és be kell jelenteni az adatváltozást az illetékes önkormányzati okmányirodánál.
Ez a törzskönyv és a forgalmi engedély cseréje miatt további 8000 Ft költséget jelent. A motor eredetének tisztázása már nehezebb dolog. A számlán kívül, ha a motor használt, be kell mutatni a vámolásáról szóló igazolást, vagy ha Magyarországon nyilvántartott járműből került kiszerelésre, meg kell jelölni ezt a járművet.
Ha a motor eredetéről nincs információja, akkor kérheti a BM járműnyilvántartásában annak ellenőrzését, hogy korábban mely járműben használták azt.

Tisztelettel, Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.