Gépjárműútlevél a külföldi autónak

2001.05.25. 09:41

Tisztelt Autojogász! Külföldön dolgozom most egy jó ideig, és külföldi rendszámú autót kaptam a cégtől, amivel néha Magyarországra is el szeretnék utazni. Kell-e valamilyen papírt intéznem a magyarországi használat miatt, vagy nyugodtan közlekedhetek az autóval, akárcsak más országokban teszem azt?

Tisztelt Autójogász!

A következő kérdésre kérném szíves válaszát:
Külföldön dolgozom most egy jó ideig, és külföldi rendszámú autót kaptam a cégtől, amivel néha Magyarországra is el szeretnék utazni.
Kell-e valamilyen papírt intéznem a magyarországi használat miatt, vagy nyugodtan közlekedhetek az autóval, akárcsak más országokban teszem azt?

Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Zs.

Kedves Zs.!

A külföldi rendszámú járművet Magyarországon csak gépjármű útlevéllel használhat. Ezt az okmányt a határ átlépéskor kell a vámhatóságtól kérnie.
Kiadásához hivatalosan igazolnia kell a külföldi munkavállalást, vagy tanulmányt.

Tisztelettel AutójogászDr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.