Litván autó Magyarországon

2001.05.28. 13:45

Tisztelt Autójogász! Úgy tudom magyar állampolgár (csak magyar, azaz nem kettősállampolgár) nem vezethet Magyarországon csak magyar rendszámú autót. De ha az én édesanyám litván állampolgár, akkor én nem vezethetem (magyar állampolgár vagyok) itthon a litván rendszámú autóját?

Tisztelt Autójogász!

Minden elismerésem a totalcar-é.
Lenne egy kérdésem a külföldi rendszámú gépjárművek űzemeltetésével kapcsolatban: - úgy tudom magyar állampolgár (csak magyar, azaz nem kettősállampolgár) nem vezethet Magyarországon csak magyar rendszámú autót. De ha az én édesanyám litván állampolgár, akkor én nem vezethetem (magyar állampolgár vagyok) itthon a litván rendszámú autóját?
Válaszukat előre is köszönöm
Bálint Lukas Máté

Tisztelt Bálint Lukas Máté!

A külföldi rendszámú jármű vámáru, így az harmadik személynek - például a hozzátartozónak - nem adható át. Ennek oka, hogy ilyen módon egyszerű meghatalmazással meg lehetne szabadulni a vámolással kapcsolatos költségektől. Ennek megfelően ön a külföldi rendszámú járművet az ország területén nem vezetheti.

Tisztelettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.