Visszatartott foglaló

2001.05.30. 10:29

Mivel többszöri érdeklődésemre közölte, hogy nincs készen a gépkocsi, de visszafizeti a vételár előleget, e mellett döntöttem. Mikor személyesen elmentem a pénzért, minősíthetetlen jelzőket használva tudtomra adta, hogy ezt már elköltötte, esze ágában sincs visszafizetni, ám az autó még mindig nincs kész.

Tisztelt Autójogász úr!

Szerettem volna megvásárolni egy gépjárművet. A hirdetés szövege szerint 2002-ig műszaki vizsgával, és egyéb papírokkal (átalakítási engedély stb.) rendelkező autóról van szó.
Mikor az autót megnéztem, kiderült, hogy pont most jár le a műszakija, s az egyéb papírok sincsenek meg. Ezért megegyeztem az eladóval, hogy a vételár egy részének kifizetése mellett, egy előszerződés aláírásával vállalja, hogy az autót egy az előszerződésben rögzített, általa megadott dátumra érvényes forgalmi és stb. engedélyekkel részemre átadja.
Mivel többszöri érdeklődésemre közölte, hogy nincs készen a gépkocsi, de visszafizeti a vételár előleget, e mellett döntöttem. Mikor személyesen elmentem a pénzért, minősíthetetlen jelzőket használva tudtomra adta, hogy ezt már elköltötte, esze ágában sincs visszafizetni, ám az autó még mindig nincs kész.
Kérdésem az lenne, hogy mit tehetek ez esetben, mert ezek után ettől az embertől (ha valaha el is készül) akkor sem szívesen vásárolnám meg a gépkocsit.

Köszönettel, Kari

Kedves Kari!

Ön teljes joggal döntött úgy, hogy eláll a szerződéstől. Ezt az ide vonatkozó jogszabályok is lehetővé teszik az Ön esetére. Ilyenkor nemcsak a vételár előleget, hanem ha a szerződésből kitűnik, hogy az foglalónak tekinthető, akkor annak dupláját is megkövetelheti. Ha erre az eladó nem hajlandó, peres úton a követelést érvényesíteni lehet.

Tisztelettel: Autójogász


Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdés a következő: C15-ös kisteherautóba (két személyre vizsgáztatva) két ülés lett beszerelve hátra (ablak és megfelelő hely van az utasok számára), mert ritkán megesik, hogy több személyt kell szállítani. Ezt egy rendőr mondta, hogy fixen szerelt ülésekkel nincs baj. Tegnap nem volt a vezetőn kívül utas a gépjárműben, de egy ellenőrzés során azzal fenyegettek, hogy a forgalmit elveszik a szabálytalan ülések miatt.
Most akkor mi az igazság, főleg, ha senki nem használta a plusz üléseket, egyáltalán a helyszínen elvehetik-e a forgalmi engedélyt?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Merta Szilárd

Tisztelt Merta Szilárd!

A hatályos jogszabályok alapján a teherautó rakterébe ideiglenesen stabilan rögzített ülés behelyezhető. A rögzítés oldható kell hogy legyen. Pl. csavarral rögzítve. Ezzel egyidejűleg a teherautó teherszállító jellege is meg kell hogy maradjon. A rakodóteret el kell választani az utastértől, az ablakok rácsos védelmét fent kell tartani, stb. Ebben az esetben nem minősül engedély nélküli átalakításnak az ülések behelyezése.
Amennyiben ezeket a szabályokat nem tartja meg, a jármű forgalomból történő kitiltása jogszerű.

Tisztelettel: Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.