Szabálysértés elévülése

2001.05.31. 11:35

Tisztelt Doktor úr! Vajon az állítólagosan elkövetett szabálysértést követő 6 hónapon belül kell megindítani az eljárást, avagy a jelzett időn belül kell (jogerős?) határozatot hozni?

Tisztelt Doktor úr

Mit jelent pontosan a szabálysértés 6 hónapi elévülési határideje?
Vajon az állítólagosan elkövetett szabálysértést követő 6 hónapon belül kell megindítani az eljárást, avagy a jelzett időn belül kell (jogerős ?) határozatot hozni?

Köszönettel, Emel

Kedves Emel!

Az elévülési idő a szabálysértési eljárásban azt jelenti, hogy az elkövetés időpontjától számítva, 6 hónapon belül kell megindítani az eljárást. Ezt követően 2 év alatt kell a döntést meghozni. Ha pedig a döntés megszületett, végrehajtására 3 év áll rendelkezésre. A hatóság nem hülye, hagy magának elég időt az eljárás nyugalmas lefolytatására.

Tisztelettel: Autójogász


Tisztelt Mándi Úr!

Rövid kérdésem az lenne, hogy egy kft tulajdonában levő autó - természetesen a kft tudtával történő - használatához belföldön szükség van-e írásbeli meghatalmazásra, ha az autót vezető személy nem áll kapcsolatban a kft-vel, annak nem alkalmazottja? Kérhet-e ilyet papírt a rendőr egy közúti ellenőrzéskor.

Üdvözlettel, Radics Ákos

Tisztelt Radics Ákos!

Ha Ön röviden kérdez, én röviden válaszolok. Nem. Ilyen okmány csak a külföldre utazáskor szükséges. Az viszont igaz, hogy ha a rendőr azt tapasztalja, hogy más tulajdonában lévő gépjárművet vezet valaki, mérlegelnie kell, hogy a használat jogszerű-e, nem lopták-e a járművet. Ennek tisztázására jogszabály által nem előírt, önkéntes igazolás alkalmas lehet.

Tisztelettel: Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.