Elvette a telefont a rendőr

2001.08.21. 10:08

A barátom megkérdezte nem lehetne-e valahogy elintézni a dolgot? Ekkor a rendőr feltette a kérdést: Mennyi pénz van Önnél? A srácnál "csak 20 ezer forint" volt, a rendőr ezt nagyon kevesellte és a srác mobilját is elvette fizetség gyanánt.

Tisztelt Mándi úr!

Azt szeretném megtudni, hogy ha a gépkocsim forgalmiját elvették, mert nem volt érvényes a zöldkártyám, mi a teendő. Hova kell mennem, mi az elintézési mód.
Ehhez a problémához még hozzá jön az is hogy, az év elején motorcsere történt a gépkocsiban és az nem lett bejelentve.

Üdv. Gyuri
(2001. 07. 21.)

Kedves Gyuri!

Első lépésként vágtasson el ahhoz a szerelőhöz, ahol némi biztatásra kimondják a kocsiról, hogy a zöldnél is zöldebb és igazolják, hogy a kipufogóból szín oxigén jön ki. Nem árt, ha ide is viszi magával a motor származását igazoló okmányokat (számla, vámpapír, esetleg annak a járműnek a forgalmija, amelyikből a motor származik).
Ezt követően eredetiségvizsgálatra kell vinni a járművet, majd meg kell keresni a lakóhely szerinti okmányirodát, ahol némi díj ellenében a járművet ismét forgalomba helyezik. Ha a zöldkártyás ragaszkodik a forgalmi engedélybe jegyzett motorszámhoz, akkor az egészet az okmányirodánál kell kezdeni, ahol igazolást adnak ki a jármű adatairól. A kérdés nem lesz egyszerű, de ne csüggedjen, a bürokráciának is léteznie kell valahol.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Autójogász!

Egy barátommal történt az eset múlt hét csütörtökön (2001.07.19). Budapesten autózott a családjával, amikor megállította őket a rendőr. A barátom a saját autóval ment, ami még nem volt átíratva a nevére (lejárt az átírási határidő), de már az ő nevén szerepelt a kötelező biztosítás, és meg kell jegyeznem minden egyéb papírja rendben volt. Miután a rendőr átnézte a papírokat egyből rátért a dologra: rendszám levétel, feljelentés, 80 ezer forint, stb. A barátom megkérdezte nem lehetne-e valahogy elintézni a dolgot? Ekkor a rendőr feltette a kérdést: Mennyi pénz van Önnél?
A srácnál "csak 20 ezer forint" volt, a rendőr ezt nagyon kevesellte és a srác mobilját is elvette fizetség gyanánt.
Mikor elmesélte nekünk a dolgot, mindenki felháborodott a rendőri korruptságon.
A kérdésem az, hogy a jogszabály szerint milyen büntetést szabhatott volna ki a rendőr az át nem íratott forgalmi miatt?
Mit ajánl hasonló esetben?

Tisztelettel, B.L.
(2001. 07. 23.)

Kedves B.L.!

Egyelőre örüljünk, hogy a rendőr még okot keres ahhoz, hogy kiraboljon. Előbb-utóbb majd csak megállít és "pénzt vagy életet!" közismert mondókával kezdi az intézkedést, mint Oroszországban. A mobilt lehet hogy csak azért vitte el, hogy be tudjon jelentkezni az őrsön, vagy az önök agresszív 20 ezer Ft-jával szemben segítséget hívjon.
Annyi bizonyos, hogy a jogszabály szerint elvehette volna a forgalmi engedélyt és a késedelem miatt a járművet kitiltották volna a forgalomból. Szerintem ne hagyja annyiban, tegyenek panaszt a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon. Egyébként tényleg odáig jutunk, mint az orosz rendőrség.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönettel vettem válaszát, azonban kérdésem nem csak a javított alkatrész értékére vonatkozik, hiszen ebben az esetben az autó egésze lesz értékcsökkent nem csak a javított alkatrész.
Azonkívül - ha jól értem - akkor ha a biztosító megtéríti a javítás költségeit még az új és az értékcsökkent alkatrész ára közötti értékkülönbözetet is köteles megtéríteni?

Pukánszky Tamás
(2001. 07. 21.)

Kedves Tamás!

Igen, jól érti.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Mándi Úr!

Rögtön bele is vágok a közepébe.
Június végén sajnos résztvevője voltam egy közúti balesetnek, ahol a mögöttem haladó jármű fékezés nélkül belerohant az autómba - forgalmi okból álltam (piros jelzésnél). Úgymond "sima ügy", másik fél elismerte a felelősségét az ügyben, a kárszemlén is túl vagyok, sőt már a kalkulációval kapcsolatban is van információm.
Viszont felmerült egy igen komoly kérdés a kalkulációval kapcsolatban, mégpedig az, hogy a biztositónak fizetnie kell-e az ÁFA tartalmát az összegnek, vagy sem?
Ugyanis azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem. Ezt nem igazán tudom elfogadni, mivel nincs jogosultságom az ÁFÁ-t visszaigényelni, de a kalkuláció alapján ez is már hat számjegyű összeg, ami elég jelentősnek nevezhető részemről.
A kárbejelentő lapon természetesen megjelöltem, hogy nem vagyok jogosult ÁFA visszatérítésre.

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, Vad Tamás
(2001. 07. 11.)

Kedves Tamás!

Nem csak a neve, a kérdés is "Vad". A biztosító legjobb ismereteim szerint a teljes kár összegét ki kell, hogy fizesse. Erről az a számla tanúskodik, amit a javítást végző ad. Ez pedig keményen ÁFÁ-s.

Tisztelettel Autójogász


T. Autójogász!

A következő problémám van: ez év februárjában vásároltam egy használt Fiatot, az árban benne volt az eredetiségvizsgálat díja is, amit egy, a kereskedő által kiválasztott műhelyben el is végeztek. Ezek után felajánlották, hogy az átírást is elintézik, amit én örömmel el is fogadtam, mivel a munkám miatt nem sok időm lett volna mindezt elintézni
(ismerve az okmányirodákban uralkodó káoszt.)
A lopott autókkal kapcsolatos kezdődő paranoiám miatt (szerencsére) kértem egy másolatot az eredetiségi okmányról, amelyről utólag kiderült, hogy elírták a motorszámot. Ezek után átvitték az iratokat átírásra, ahol szintén elgépelték a motorszámot, de most egy másik számjegyet. A rosszul másolt motorszám bekerült a forgalmiba és a törzskönyvbe is.
Ezek csak akkor derültek ki, amikor már személyesen is megnéztem a motorszámot (előtte azt gondoltam, hogy egy eredetiségvizsgáló nem engedhet meg magának ilyen súlyos hibát). A régi forgalmiban bár hivatalos javítással, de a helyes motorszám volt bejegyezve.
A kérdésem: a felelősség vizsgálóállomást terheli a hibás adatokért, vagy az okmányirodán dolgozó ügyintéző fejét kell vennem emiatt? A forgalmi és törzskönyv ismételt előállítási költségeit ezek után nem vagyok hajlandó kifizetni.
Mit tegyek?
Válaszát előre is köszönöm,
R.G.
(2001. 06. 25.)


Kedves R.G.!

Mind a két érintett szerv hibát követett el, ennek alapján az okmányokat ingyen kell pótolják. Ha az okmányiroda vétlen lenne, a többlet költséget az eredetiség vizsgáló állomás kellene, hogy állja.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Dr. Mándi Úr!

Az én problémám a következő:
A minap vásároltam egy autót és az eredetvizsgálaton nem tudták leolvasni az egész alvázszámot. Azért írom, hogy nem az egészet mert az utolsó öt számból hármat azonosíthatatlannak minősítettek, de az eredetvizsgálaton kiállított papírra azt írták, idézem: "Külső, jogtalan beavatkozás kizárható".
Mégis AF-es beütést javasoltak az autóra.
Az autó 20 éves, én vagyok a negyedik tulajdonosa, és a jármű végigkövethető az első évétől kezdve. Tehát nem értem, miért sorolják abba a kategóriába, mint egy lopott autót.
A kérdésem az lenne, nem lehet ilyen esetekre más megoldást eszközölni?
Köszönettel: Fridinger Ferenc
(2001. 06. 25.)

Kedves Ferenc!

Sajnos nem. Hiába szeretné a tinilány a dolgot meg nem történté tenni, a szüzességét már csak a jóisten adhatja vissza. Az elkorrodált alvázszám alkalmatlan a jármű azonosítására. Azt csak egy új - AF-jeles - alvázszám pótolhatja, különben minden hatósági eljárásban problémája lenne. Nem igaz, hogy így a jármű osztja a lopott autók sorsát, mivel ez utóbbiak nem kaphatnak törzskönyvet. Míg Ön egy szép és drága törzskönyv boldog tulajdonosa lesz.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.