Vámolás alatti autó megvétele

2001.09.10. 10:10

Milyen megoldást ajánl, hogy magunkénak érezhessük az autót, de az eladónak ne legyen lehetősége leamortizálni a vámolásból hátralévő idő alatt a járművet valamint az eladó se kerüljön hátrányos helyzetbe?

Tisztelt Autójogász!

A következő problémával fordulok önhöz:
Házunk táján autóvásárlásra került sor. A kinézett jármű német eredetű és még vámolás alatt van. Egy magánszemély (eladó) hozta be a cégén keresztül (cége nevén vásárolta kint).

Első kérdés:
A vámolás ad-e eredetiségre utaló igazolás (végeznek-e az átíráshoz szükséges eredetiség vizsgálatot), vagy erről külön kell rendelkezni?

Második kérdés:
A jármű jelenlegi állapotában tetszik, de a papírok megérkezése a vámhatóságtól 2-3 hét múlva várható, tehát az adásvételi szerződést nem írhatjuk meg. Milyen megoldást ajánl, hogy magunkénak érezhessük az autót, de az eladónak ne legyen lehetősége leamortizálni a vámolásból hátralévő idő alatt a járművet valamint az eladó se kerüljön hátrányos helyzetbe?

Köszönettel: H. Tamás
(2001.09.07.)

Kedves Tamás!

A vámeljárás alatt eredetiség nincs, de ha önök igénylik a jármű külön megvizsgáltatható. Arra ügyeljenek, hogy a vizsgálati eredménye 60 napig érvényes, ezalatt a járművet forgalomba kell helyezni.
Javaslom a jármű ellenértekét letétbe helyezni, így ha a forgalomba helyezésig minden rendben van, a vételárat az eladó megkaphatja, ha pedig gond lenne, könnyen el lehet állni a szerződéstől.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.