Parkolási díjak, kitiltás

2001.10.10. 13:08

Megjegyzem azonban, hogy egyes helyeken a kerékbilincset azonnal ráteszik a járműre, ha a parkolójegy abszolút hiányzik. A lejárt parkolójegyet pedig általában kettő óráig tűrik. Ezt követően bilincs-esélyes a helyzet. Jobb megoldásnak találom keresni egy olyan címet a környéken, ahova bejelentkezhet, tehát a parkolása legálissá válhat.

Tisztelt Mándi Sándor Úr!

Mostanság elég sokat hivatkozik kedves barátomra, Mgaba Mbegi-re, aki Szváziföldön lakik, és ugye ő vezette az autómat, amikor az gyorshajtott/rossz helyen parkolt/stb.
Sajnos, szeptembertől fizetős lesz a parkolás a belváros legnagyobb részén, köztük az Izabella utcától a Dózsa György útig terjedő szakasz, ahol eddig gond nélkül el tudtam helyezni a kocsit a munkával eltöltött rettenetes napokon. Az autóval egyébként Maglódról járok be a feleségemmel. A havi tömegközlekedési költségünk (Volán bérlet: 10 ezer helyi egység/kopf, BKV: 4000 egység/kopf, összesen 28 ezer egység) finoman szólva is nevetségesen hangzik, mivel ha megtoldom két-háromezer egységgel, akkor megvan a benzinköltségem, ráadásul a tömegközlekedés és az autóval történő bejárás között nem elhanyagolható a színvonalbeli különbség sem. Viszont a parkolásért nem nagyon akaródzik fizetni, mivel a napi 1600-2000 egységnyi pénzért kapott szolgáltatás finoman szólva sem áll arányban a szolgáltatás minőségével (meg nincs is ennyi felesleges pénzem).
A kérdés: ha megállok a fizető övezetben, nem fizetek, majd nevetve a szemétbe hajítom a mikuláscsomagot, akkor a fizetési felszólításnál hivatkozhatok-e arra, hogy az autóval Jörgensen Börgensen, uppsalai váltóőr közlekedett a kérdéses időpontban, így őt kellene zargatni az ilyen marhaságokkal?
Válaszát epedve várom!
Tisztelettel:
Juhász Viktor
(2001. 08. 21.)

Tisztelt Jörgensen Börgensen!
(uppsalai váltóőr)

Nehéz helyzetbe hoz, mivel a focival ellentétben a nagykapuk helyett a kiskapukat firtatja. Mielőtt bármit mondanék, jelzem, hogy ebben a játékban minden játékos a sajátját veri csalánnal. Jogilag egy dolog biztos. Az étteremben az fizet, aki rendel. A parkolási díjat az köteles fizetni, aki parkol. Gondoljunk a bérautókra, vagy a leasingre. A kocsi használója fizet minden költséget, nem pedig a tulajdonos. Ha tehát ami régi ismerősünk, Hans Regenkurt használja az autónkat, akkor _ő_ felel a használattal való költségekért. Ily módon a Mikulás-csomag könnyen hatástalanítható. Megjegyzem azonban, hogy egyes helyeken a kerékbilincset azonnal ráteszik a járműre, ha a parkolójegy abszolút hiányzik. A lejárt parkolójegyet pedig általában kettő óráig tűrik. Ezt követően bilincs-esélyes a helyzet. Jobb megoldásnak találom keresni egy olyan címet a környéken, ahova bejelentkezhet, tehát a parkolása legálissá válhat.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Mándi Úr,

Szeretnék Önnel beszélni az esetemről, kérem adja meg valamely személyes elérhetőségét. Ha helyesen olvastam, magánpraxisba ment át.

Köszönettel,
Nagyillés Béla
(2001. 08. 21.)

Kedves Béla!

A mobil-számom: 06-30-31-70-112, de ez maradjon köztünk!

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Mándi Úr,

Sajnos figyelmetlenségemből adódóan a hétvégén egy kicsi balesetet okoztam. Egy utcából készültem kikanyarodni, mikor későn vettem észre egy felém közeledő motorost, parkoló autó, magas növényzet meg talán sietségem miatt is.
Természetesen azonnal fékeztem és éppen hogy behajtottam a kereszteződésbe (max. 2 métert). A motoros viszont hatalmasat fékezhetett attól tartva, hogy eléhajtok és
egyszerűen kicsúszott alóla a motor. Csúsztak néhány métert, majd szerencsére a motoros sértetlenül felállt, a motor oldala viszont szépen le lett horzsolva. A két jármű
nem ért össze, előttem ment el a motor. Természetesen az adatlapot a fenti leírással próbáltuk kitölteni. Rendőrt nem hívtunk, mert személyes sérülés nem történt és a srác a
közelben lakott, hazatolta a motort.

Kérdéseim a következők lennének:
- Minek számít a fenti eset? Szabálysértés vagy súlyosabb? Milyen következményei lehetnek rám nézve? Feljelentés, büntetőpont, pénzbírság?
- Jelenleg B3 kategóriájú az édesapám tulajdonában lévő autó, melyet vezettem. Hogyan változhat a biztosítási díja és mikortól?
- A motoros attól tart, hogy nem fogja kárát rendezni a biztosításom, mert nem egy szokványos esetről van szó. Hogyan alakulhat az ő esete?

Válaszait előre is köszönöm,
Kiss Gergő
(2001. 08. 22.)

Kedves Gergő!

Megemelem kalapom a korrektsége előtt. A járművezetők egy jelentős része nem ismerné el a hibáját. Az ügyben minden valószínűség szerint Ön a felelős. Cselekménye szabálysértésnek minősül, de mivel nem volt rendőri intézkedés, így szabálysértési eljárás sem lesz belőle. A bonus-malus persze visszazuhan, hogy pontosan mennyit, erre a kedvenc biztosítója fogja megadni a választ. Amennyiben a kár nem jelentős, azt Ön is megtérítheti, akkor a bonus-malusa sem kerül veszélybe.
A biztosító fizetni fog a motorosnak, ha Ön elismeri a hibáját.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Autójogász!

Új autó vásárlása miatt "öreg" Renault-mat átadtam édesapámnak használatra. Mivel az autó "családban marad" ezért szeretnénk elkerülni az átíratással kapcsolatos költségeket. Kérdésem: Ha a forgalmiban édesapám, mint üzembentartó szerepel, ugyanakkor a tulajdonos én maradok, akkor az autóval kapcsolatos közterhek (súlyadó, kötelező biztosítás) kit terhelnek, illetve felszabadul-e a bónusz kategóriám? Jelenleg ugyanis 2 autó van a nevemen, a köt. fel. biztosítás bónusz kedvezménye viszont csak egy autóra (a régi Renaultra) érvényes.

Köszönettel, Szitovszki Tamás
(2001. 08. 22.)

Kedves Tamás!

Az új okmányrendszerben ez a pozitív. A kocsi tartós használatba adható, oly módon, hogy a törzskönyv a tulajdonos nevére, a forgalmi meg az üzembentartó nevére szól. Ebből fakadóan minden költség, közteher az üzembentartót terheli, sőt az üzembentartó váltással biztosító is cserélhető, ily módon a biztosítási kedvezmény az új járműre átiratható.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Mándi úr!

Gyorshajtás miatti bírság késedelmes megfizetése okán két hónapra kitiltották az autómat a forgalomból. Mit reszkírozok, ha közben használom? Természetesen a zöld kártya, műszaki, kötelező biztosítás rendben van. Mi történik, ha például van egy karambolom, saját vagy más hibájából?

Tisztelettel: György
(2001. 08. 23.)

Kedves György!

Ilyen jármű kitiltási ok nincs. Vélhetően adatot nem szolgáltatott.
(Alighanem egy ilyen ügyben volt a napokban egy precedens ítélet. A szerk.)
Ha forgalmi engedély nélkül közlekedik, szabálysértést követ el, amely néhány tízezer Ft pénzbüntetést jelent. Ön dönt: vezet vagy fizet. (Megjegyzés: a P-jelű rendszámtáblát az ilyen esetekre találták ki.)

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.