Huzamos külföldi tartózkodás

2001.11.13. 11:00

Lehet a biztosítási kötvény hátoldalán lévő apróbetűs pontok között olyan, amire hivatkozva a biztosító el tudja hárítani a fizetést egy esetleges kár esetén, ha rájön, hogy huzamos ideig volt velem külföldön a kocsi?

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Milyen lehetőségei vannak egy kettős állampolgárnak. Milyen feltételekkel használhat külföldi rendszámmal autót Magyarországon. Milyen feltételekkel hozhatja be saját tulajdonát képező gépjárművét az országba.
Válaszát várva:
Gergő
(2001. 09. 04.)

Kedves Gergő!

A külföldi rendszámú gépjármű magyarországi használata nem állampolgársági kérdés.
A jármű vámáru, amely turista forgalomban ideiglenesen tartózkodhat Magyarországon. Ha a beutazás célja a jármű hazai használata, az a beérkezés napjától vámköteles.
Vámmentesen hozhatja be az, aki huzamosabb ideig külföldön élt, a hazatéréskor, illetve az, aki magyarországi letelepedés céljából hazánkba költözik. Feltétel, hogy a jármű legalább hat hónapja tulajdonát képezze.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Mándi úr!

Sokadik mikuláscsomagomat megkapva, vettem a fáradtságot és el is olvastam azt. Nyilván hasonló sorsra jut majd mint elődei, de elolvasva felmerült bennem néhány kérdés:
Ha a fővárosi közgyűlés rendeletét szegtem meg (38/1993 (XII.27), akkor ugye szabálysértő vagyok.
Ha ez így van, akkor miért akarják a tartozásom polgári peres úton behajtani? Mi alapján állítanak ki egy szabálysértésre ÁFÁ-s számlát?
Miért olyan biztos a parkolási kft. abban, hogy a per minden költségét rám tudja hárítani, ahogy ezt a felszólításban jelezte. Egyáltalán milyen bíróság illetékes szabálysértési ügyben?
Arra is kíváncsi vagyok, ha - teljesen elképzelhetetlen módon - befizetném a pótdíjat, akkor milyen szj számot írnak majd a számlára? (Vagyis milyen szolgáltatást kaptam a pótdíjamért, és gazdagodtam-e annyit ezen szolgáltatás igénybevételével, mint amennyit ki kellett fizetnem.)
Az elévülésre milyen időtartamot kell figyelembe venni? A szabálysértésnél szokásos hat hónapot, vagy a polgári jogviszony lényegesen hosszabb időtartamát?

Tisztelettel, VL
(2001. 09. 04.)

Kedves VL!

A helyzetet nem jól értékeli. A parkolás az egy polgári jogi szerződés, melyben az önkormányzat biztosítja a parkoló helyet, Ön pedig díj ellenében igénybe veszi azt. A díj nemfizetése a parkoló fél teljesítésének elmaradását jelenti. Az polgári peres úton érvényesíthető.
A szabálysértés az én ismereteim szerint nem a nemfizetés, hanem például a bilincs engedély nélküli eltávolítása. Ilyen pirosba csomagolt papírt viszonylag rég olvastam, úgyhogy elképzelhető, hogy a fővárosi önkormányzat más jellegű szabálysértésre is gondol. Az egész parkolási kérdés tele van jogi ellentmondássokkal, több helyen az alkotmánysértést is súrolja a szabályozás.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Autójogász!

1989 óta van jogosítványom, A és B kategóriára. Mivel már két éve egy EU tagállamban élek munkavállalás folytán, jogosítványomat a helyi rendőrségen, a bécsi egyezmény alapján honosíttattam (ebben az eljárásban a magyar jogosítvány a helyi rendőrségen marad letétben), de a helyi szabályok alapján az itteni jogosítványom csak a B kategóriára szol.
Eleddig nem is okozott ez problémát számomra, de pár hete igen megtetszett nekem egy használaton kívüli, veterán korú motorkerékpár, amit esetleg megvennék, helyreállítanék, és használnék rendszeres magyarországi tartózkodásaim idején.
A kérdésem az lenne, hogy van-e arra lehetőség, hogy a magyar közlekedési hatóság számomra (akár időben korlátozott érvényességű) A kategóriás jogosítványt állítson ki?

Tisztelettel,
Radics László
(2001. 09. 05.)

Kedves László!

Igen, van. A külföldi jogosítvány leadása fejében teljes értékű jogosítványhoz juthat Magyarországon. Az ismételt külföldi utazáskor egyszerű eljárás keretében visszacserélhető. Fáradjon be az illetékes okmányirodához, ahol a problémáját rendezik.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Autojogász!

Egy még meg nem történt biztosítási ügyben kérem tanácsát. Külföldön dolgozom egy ideig és nem szeretnék helyben venni kocsit, hanem inkább magyar rendszámú autót használnék.
Lehet a biztosítási kötvény hátoldalán lévő apróbetűs pontok között olyan, amire hivatkozva a biztosító el tudja hárítani a fizetést egy esetleges kár esetén, ha rájön, hogy huzamos ideig volt velem külföldön a kocsi?

Tanácsát köszönve:
Kocsis L.
(2001. 09. 05.)

Kedves Kocsis L.!

A válasz egyszerű: nem. Magyar rendszámú járműhöz külföldön is magyar biztosítás dukál.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Autójogász!

A következő problémám lenne: Augusztus 19.-én Hévízen egy pohár sör elfogyasztása után megállítottak a rendőrök. Eléggé elítélendő módon viselkedtek velem szemben, megtagadták azt is, hogy telefonálhassak. Megfújatták velem a szondát ami nagyon kis mértékű elváltozást mutatott ki. Mivel szerintem nem volt jobb dolguk beültettek egy rendőrautóba és elvittek a rendőrkapitányságra, mivel szerintük a szonda által mutatott érték 0,8 százalék fölött van. A rendőrkapitányságon is megtagadták a telefonálást, majd megfújatták velem egy gépet amit ők csak "Seres"-nek hívtak ez kb. a szonda megfújása után negyed órával történt. A gép első értéknek 0,09 százalékot mutatott, majd negyed óra múlva az első fújástól számítva 0,08 százalékot.
Ekkor már a többi rendőr kollégájuk mondta nekik, hogy ez elég kevés, nem értik miért kellett engem bevinniük.
Majd eléggé elitélendő módon folyt tovább a kihallgatásnak nevezett dolog, itt elsősorban a szavak nem odaillő használatát értem. Úgy gondolom nem adtam rá okot, hogy így viselkedjenek velem szemben, nem vagyok sem roma származású, nem volt soha semmilyen összeütközésem a törvénnyel sem. Egyedül amire fogni tudtam a dolgot hogy 22 éves vagyok és megmutatják nekem most, hogy ők a nagyfiúk. Majd azt mondták, mivel elvették a jogosítványomat, hogyha akarom várjak 2 órát míg eltávozik szervezetemből az alkohol, vagy menjek vissza érte holnap reggel. Most már két hét eltelt, és még semmiféle papírt nem kaptam a feljelentéssel kapcsolatban.
A kérdésem a következő lenne:
-Mennyi idő alatt kapok értesítést arról, hogy feljelentettek-e
-Milyen mértékű büntetésre számíthatok
-Van-e értelme valakinél panaszt tennem a rendőri viselkedés ellen

Köszönettel, Krisztián
(2001. 09. 07.)

Kedves Krisztián!

Remélem, hogy hazánkban a rendőri atrocitásnak a roma származás sem kiváltó oka. Az Önnel megtörténtek egyértelműen visszaélésre utalnak, mely mindenképpen elitélendő. A vezetői engedély elvétele is jogszabályellenes volt. Amennyiben beismerésben van a járművezető, már nincs további teendője a rendőrnek, minthogy szabálysértési eljárást indítson. A büntetés várhatóan néhány tízezer forint lesz. Javaslom a rendőri intézkedéssel szemben a kapitányságon tegyen panaszt.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Mándi Úr,

K.A. nevű olvasója sötétítő szélvédő fóliáról írt leveléhez és az Ön válaszához
kapcsolódva informális szándékkal megosztom Önnel a tapasztalatomat. Ugyan nem biztos, hogy ugyanarról a fóliázó kft-ről van szó, mint K.A. esetében, de az eset tanulságos lehet.
Néhány hónappal ezelőtt magam is felkerestem egy, a jónevű világcég fóliáit forgalmazó kft-t, mert hővédő fóliát szerettem volna az autóra felrakatni. A kft. kereskedelmi képviselője nagyon kedvesen tájékoztatott a különböző szóba jöhető típusokról, árakról, és felrakási időpontokról.
Említésre került a fóliákra és a fóliázásra adott három (lehet, hogy öt) év garancia is, amelynek majd később jelentősege lesz. Mivel céges autót hajtok, és a tulajdonosok jóváhagyásával abban a pillanatban nem rendelkeztem, így nem kertem rögtön időpontot a felrakásra. A képviselő az ismertetés végén ajánlotta, hogy menjek le a műhelybe, ahol kiállított mintadarabokon "élesben" is megtekinthetem a várható végeredményt.
A műhelyben ért a hideg zuhany, ahol a szerelő azzal kezdte a bemutatót, hogy mivel a kereskedők nem mondjak el, így neki kötelessége tájékoztatni, hogy nincs olyan fóliájuk amely a Közlekedési Felügyelet teljes körű engedélyével bírna. Ugyanis a cég által forgalmazott legenyhébb színezettségű hővédő fóliának is alacsonyabb a fényáteresztő képessége, mint amennyit az jelenlegi előírások megkívánnak. A jelenleg hatályos előírásoknak csak a gyárilag színezett üvegek felelnek meg, így cég által forgalmazott és felrakott fóliákat csak a két hátsó ajtó üvegére rakathatom fel
legálisan. Ez engem nem kell, hogy zavarjon, ők bármelyik szélvédőre felrakjak. Mindenesetre számoljak vele, hogy vizsgán, de akar egy kötözködősebb közúti ellenőrzés során is "problémám lehet". Mivel inkább a praktikum hajtott, valamint három hónappal később a műszaki is lejárt, így a fóliázástól elálltam.
A tapasztalatszerző túra végeztével elmeséltem a kalandomat az egyik kollégámnak, aki ugyanennél a cégnél másfél évvel a próbálkozásom előtt befóliáztatta az autóját. Őt is csak a műhely tájékoztatta a fóliázás korlátairól. A kollega megmutatta a fóliás cég szerződését, amely szerint garancia a három (vagy öt) év lejárta előtt érvényét veszti, amennyiben az autó elidegenítésre kerül. Viszont a szerződésben - a fóliázó cég szempontjából nézve érthető okokból - egyáltalán nem szerepelt, hogy a fóliákat a Közlekedési Felügyelet milyen korlátozásokkal engedélyezte.
Mivel az én tapasztalatom teljesen azonos volt a kollégám másfél évvel azelőtti élményével, és a fentebb leírt ügymenet olyan olajozottan történt, hogy bátorkodom valószínűsíteni az alábbi praktikát. A vásárlót csak szóban tájékoztatják, hogy a fóliát a két hátsó oldalablak kivételével a saját kockázatára szerelteti fel. Továbbá a szerződésben benne van, hogy a garancia a gépjármű elidegenítésével érvényét veszti. A fóliázó cég lobogtatja a szerződést, hogy fóliázott gépjármű vásárlójához semmi köze, és a fóliázást kifizető előző tulaj is állíthatja, hogy nem tájékoztatták az engedélyekben szereplő korlátozásokról. Ügyes.

Üdvözlettel, Sz. T.
(2001. 09. 07.)

Kedves Sz. T.!

Az Ön által leírtak is igazolják néhány kereskedő gátlástalanságát. Érdemes lenne a fogyasztó felügyeletet is tájékoztatni e tisztességtelen piaci magatartásról.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Mándi Úr,

Éppen csak a tetszésemet szeretném kifejezni. Ellentétben ugyanis a Totalcar.hu biztosítási szakértőjével - aki az ügyhöz nem értő amatőr olvasó megítélése szerint időnként mintha empátia hiányos válaszokat adna - az Ön válaszait kifejezetten élvezem, praktikusnak és hasznosnak tartom.
Gratulálok.

Tóth Tamás
(2001. 09. 07.)

Kedves Tamás!

Az Ön észrevételeit pedig én élvezem kifejezetten. KÖSZÖNÖM!!

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Autójogász Úr!

A biztonsági övvel kapcsolatban kérném segítségét. Az autóm már jócskán "nagykorú" Renault 5-ös, amit gyárilag automata biztonsági övvel szereltek (azonos karosszériával azt hiszem létezett nem automata is). Az eredeti darab van benne, ami mára már elég gyengén "fog", azaz alig akad meg, és néha megakadás után is továbbereszt, tehát mindenképpen cserélni volna célszerű.
A magam részéről azonban sokkal jobban szeretem a "hagyományos" öveket, ahol saját magam meghúzhatom az öv szorosságát, hogy jól tartson. (Sajnos volt némi negatív tapasztalatom utasként egy ütközés során egy -egyébként vadonatúj autóban lévő vadonatúj- automata övvel.)
A kérdésem az, hogy van-e arra lehetőség, hogy cserekor a gyári rögzítőpontokra felszerelve ne automata, hanem "normál" övet rakassak fel, természetesen az előírásoknak megfelelő darabot (akár gyári Renault alkatrészt). Kell-e az autót utána engedélyeztetni-bevizsgáltatni, vagy csak akkor, ha nem gyári a beszerelt darab?
A másik kérdésem ugyanezzel kapcsolatban:
Több helyen is árulnak olyan 4 pontos sport-biztonsági övet, amelyiken a két alsó szárat a régi öv rögzítési pontjaira szerelik, két felső szárat pedig a hátsó ülés övrögzítő-pontjára lehet felszerelni. (Van, ahol a beszerelést is elvállalják, van ahol csak csomagban odaadnák). Honnan lehet megtudni, hogy az én kocsimba be szabad-e építeni ilyet? Ezeket kell-e engedélyeztetni beszerelés után?

Köszönettel:
Szűcs Gábor
(2001. 09. 10.)

Kedves Gábor!

Tiszteletre méltó a körültekintése. Más a Trabantot úgy átalakítja, hogy Ikarus busz lesz belőle, és eszébe sem jut, hogy engedélyt kérjen. Az, hogy a biztonsági öv automata, vagy hagyományos, egyéni ízlés kérdése. Arra kell vigyázni, hogy a megvásárolt öv minőségét megfelelő okmány, vagy szerviz által kiállított bizonylat garantálja. Egyébiránt a beavatkozás engedélymentes. Javaslom forduljon szakszervizhez.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.