Bizományos értékesítés

2001.12.20. 21:23

Helyes-e, hogy már a magánszemély nevére van írva az autó, miközben a pénzt még nem kapta meg a tulajdonos cég?

Tisztelt Dr. Mándi Sándor Úr!

Nagyon örültem amikor rátaláltam az Ön e-mail cimére.
Egy következő problémám lenne:
Cég bead egy már levámolt, de még E-s rendszámú kocsit egy márkakereskedésbe bizományba. Az autó elkelt, a vevő hitelre vette meg (a hitelt a kereskedés intézte).
A kezdő befizetési összeget a bizományba beadó cég nem tudja.
Az autókereskedés, aki az autót eladta, milyen módon könyveli ezt el, vagy ez egyáltalán szerepel-e a könyvelésükben?
Viszont amikor bizományba adta a cég a bizományos szerződésben szerepel az az ár amit a cég kér az autóért, ha a kereskedés értékesitené. A kereskedés +50 ezer forintot tesz rá a kért árra.
Felvásárlási bizonylat aláírva, de az adásvételi szerződés a beadó cég és a vevő (magánszemély) között köttetett. A beadó cég milyen okiratot kap vissza?
Helyes-e az ha minden papirt visszakap.
Helyes-e, hogy már a magánszemély nevére van írva az autó, miközben a pénzt még nem kapta meg a tulajdonos cég?
Helyes-e, hogy nem kér számlát a márkakereskedés a beadó cégtől? Én úgy tudom ha pénztárbizonylatot add ki valaki (márkakereskedés), akkor kapnia kell a beadó cégtől számlát is, ami alapján kiállítja a pénztárbizonylatot.
Nagyon kérem válaszoljon kérdéseimre.
Várom válaszát!
Tisztelettel és köszönettel:
Márton
(2001. 09. 17.)

Kedves Márton!

Az Ön kérdése számomra halálos dózis. Könyvelésből egyest értem el, így nálam rosszabb helyre nem fordulhatott, de azért minden hülye jogász azt hiszi magáról, hogy mindenhez ért. Így én is. Az Ön által fölvázolt esetben Ön a megbízó, a kereskedő a megbízott (bizományos), aki az Ön nevében értékesíti a járművet. A jármű értékesítéséről adás-vételi szerződés (számla) készül. Könyvelési szempontból ez az Ön bevétele. Viszont a megbízott céget megbízási díj - az Ön példájában 50 ezer Ft - illeti meg. Ezt külön tételként Ön köteles a megbízott felé kifizetni. Ez a normál út, de nem gondolom, hogy ez a gyakoribb. Ha ez a válasz nem elégítette ki, keresse orvosát és gyógyszerészét, de lehet, hogy jobban jár, ha könyvelőjéhez fordul.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet az autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.