Nem értek rá nyomot rögzíteni

2009.09.10. 20:46

Tisztelt Autójogász!

Segítségét szeretném kérni egy igazán bosszantó ügyben. A mai nap reggelén az autómat téglákra helyezve, kerekek nélkül találtam. Azonnal tárcsáztam a 107-es számot, ahol egy férfi közölte velem, hogy nem jönnek ki helyszínelni, készítsek képet az autóról, és tegyem meg e-mailben a feljelentést, vagy fáradjak be a kapitányságra. Furcsának találtam, hiszen az autó körül szemmel látható nyomokat fedeztem fel (a földön, az autó oldalán).

Ezután lefényképeztem az autót, és Párommal elmentünk a rendőrkapitányságra, ahol a portán egy férfi közölte, írjak egy feljelentést. Adott egy üres A4-es papírlapot, amire saját szavaimmal írtam egy "feljelentést". Majd ezzel a papírlappal elviharzott, kis várakozás után annak egy másolatát, hátoldalán egy pecséttel és egy kiolvashatatlan aláírással a kezembe nyomta. Ezzel, úgy nézett ki, meg is történt a feljelentés, ismeretlen tettes ellen. Hiába mondtuk, hogy nyomok vannak az autón, ami még történetesen a helyszínen áll, ügyet sem vettek rá. Mondtuk, hogy vannak fényképeink, amire azt a választ kaptuk, hogy ha nem kinyomtatott formában hoztuk, akkor ki kellene nyomtatni, és úgy bevinni. (A fényképező memóriakártyáján voltak a képek, amihez adatkábelt is cipeltük magunkkal, nehogy problémát okozzon, ha nem lenne kártyaolvasó). Ezek után szépen hazatértünk, előszedtük a téligumi-garnitúrát, felraktuk, és bevittük a rendőrségre az autót, hátha úgy megnézik. Ja, és persze a kinyomtatott fényképeket. Ekkor közölték velünk, hogy 19:00-kor lesz a váltás (mindez 18:10-kor történt), majd akkor. 19:15-re jöjjünk vissza, akkor foglalkoznak velünk. Ezidő alatt egyetlen rendőrrel sem találkoztunk, csak az előbb említett portással. Kivártuk ezt az időt, amikor is nagy nehezen kijött két helyszínelő, ránézett az autóra, és azt mondta, hogy ez a helyszínelés már nem ér semmit, mivel porozódott az autó, és egyéb kifogások, akkor kellett volna ezt megtenni, amikor az esetet észrevettük. És ezzel mindenki elvonult. Jegyzőkönyvet, semmit nem kaptunk.

Én bosszantónak tartom, szerencsére nem volt még ilyen téren tapasztalatom, de nem érzem úgy, hogy ennek ez lett volna a módja.

Ebben kérem szépen segítségét, milyen jogi úton lehet panaszt tenni, hol kell ezt megtenni, és elsősorban: ez volt-e a szakszerű eljárás?

Válaszát előre is köszönöm.

Levélíró


Tisztelt Levélíró!

Érthető, hogy a rendőrök is rangsorolnak az ügyek között, de leírásából az tűnik ki, hogy Ön nem kapott szakszerű tájékoztatást, és a lehetőségekhez képest azonnali intézkedést a nyomok rögzítésére. Az eljárás szakszerűtlensége miatt a rendőrkapitányság vezetőjénél élhet panasszal, leveléhez hasonlóan a panasz is legyen részletes, hogy a felelősök, mulasztók kiléte megállapítható legyen.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István