Félreállni, letörölni?

2009.11.04. 14:06

Tisztelt Autójogász!

Egy bevásárlóközpont parkolójában az egyik családtagom személyautóval rátolatott egy az aszfaltba leszúrt, abból kb. 0,5 méter magasan, ferdén kilógó betonvasra, amely leszakította az autó lökhárítóját. Történetesen megállapítható volt, és ezt a bevásárlóközpont műszaki vezetője is megerősítette, hogy a betonvasat egy velük szerződött cég hagyta ott, rendkívül gondatlanul járva el egy ideiglenes létesítmény elbontása után.

Tisztában vagyok vele, hogy, ahogy mondani szokás, "nem a betonvas ugrott be a kocsi alá", de azt gondolom, valóban olyan helyen volt, annyira nem volt látható, hogy nem egyértelmű, hogy a járművet vezető családtagom volt a hibás.

A bevásárlóközpont megadta az illető cég elérhetőségét, és ezzel részéről elintézettnek tekinti az ügyet. A cég vezetője finoman szólva is melegebb éghajlatra küldött el minket, és kb. azt mondta, tegyünk feljelentést, ha merünk...

A kérdésem: lehet-e, érdemes-e továbbmenni, vagy jobb - Arannyal szólva - "félreállni, letörölni"?

Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel:

Sz. Gábor


Tisztelt Sz. Gábor!

Remélhetően megfelelően dokumentálták (fényképek, tanúk) az esetet és akkor megpróbálhatnak a felelősöktől kártérítést kérni, de alapvetően a gépjármű vezetőjének kell minden a gépjármű előtt, mögött lévő akadályt észlelnie. Ha azonban az illető akadály tényleg nem, vagy csak nehezen volt észlelhető, és a kár megtérítésétől a cég elzárkózik, bíróságon kezdeményezhetnek kártérítési pert.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István