Vigyem innen a roncsomat??

2009.11.11. 22:36

Tisztelt Autójogász!


A mai nap folyamán megkerestek a közterület felügyelők, hogy az autómat el kell szállítsam, mert egy roncs... Ez nem igaz, csak ideiglenesen van forgalomból kivonva, mivel még nem döntöttem, hogy mit szeretnék vele kezdeni... Az ideiglenesen forgalomból való kivonást követően minden adót befizettem, amit az önkormányzat kiküldött nekem, és még műszaki is van rajta. Kérdésem, hogy jogos-e a közterületesek kérése, illetve a magyar KRESZ hogyan definiálja a roncsautó fogalmát? Attól, hogy valamit nem használok hosszabb ideig, az már roncsnak számít?

Válaszát előre is köszönöm:

Tisztelettel D. G. Albert


Tisztelt D. G. Albert!

Ezt a kérdést a fővárosi parkolási rendelet a következőképpen szabályozza: „51. § (1) Az üzemképtelen járművek közterület-használati hozzájárulás nélkül közterületen - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - nem tárolhatók. A gépjármű üzemben tartója az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul eltávolítani a közterületről.

(2) Üzemképtelen gépjárművet közterület-használati hozzájárulás nélkül csak mellékútvonalon és legfeljebb 10 napig szabad tárolni.

(3) A közterület-használati hozzájárulást a gépjármű üzemben tartója a tárolás helye szerint illetékes önkormányzattól kérheti.

(4) A közterület-használati hozzájárulás főútvonalra és tömegközlekedés által járt útvonalra egyáltalán nem, mellékútvonalra csak határozott időre - legfeljebb 90 napra - a Fővárosi Közgyűlés vonatkozó rendeletei szerint, díj ellenében adható ki.

(5) A gépjármű üzemben tartója üzemképtelen járművek esetében köteles a közterület-használati hozzájárulás számát a gépjármű első szélvédőjén, kívülről jól látható helyen és olvasható módon elhelyezni.

52. § (1) A jelen rendelet megszegésével tárolt üzemképtelen járműveket a külön jogszabályokban meghatározottak szerint a rendőrhatóság, valamint a helyi közút kezelőjének megbízásából a Közterület-felügyelet eltávolíttathatja.

(2) A hatósági elszállításnál a jármű műszaki állapotát a szállító - szükség esetén szakértő bevonásával - állapítja meg, és arról jegyzőkönyvet vesz fel. A jegyzőkönyvben fel kell sorolni a járműben talált tárgyakat is.

53. § (1) A hatóságilag elszállított, üzemképtelen járműveket az azzal megbízott szervezet (a továbbiakban: Szervezet) a gépjármű tulajdonosa költségére és veszélyére tárolja.

(2) Az eltávolítás és a tárolás költségei a tulajdonost terhelik.

(3) Amennyiben a tulajdonos kiléte megállapítható, a Szervezet a beszállítás napjától számított 15 napon belül köteles az üzemben tartót a jármű 30 napon belüli elszállítására írásban felszólítani.

54. § (1) A hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező, 3 hónap elteltével ki nem váltott üzemképtelen járműveket a Szervezet értékesítheti.

(2) A járművek és az azokban talált dolgok értékesítése és megsemmisítése a külön jogszabályok szerint történik.

(3) Az értékesítés során befolyt összeget a Szervezet költségei levonása után öt évig elkülönített számlán kezeli, ezt követően a megbízó javára átutalja.

(4) A tulajdonos a polgári jogi elévülési időn belül az értékesítés során befolyt - a Szervezet költségeivel csökkentett - összegre jogosult igényét érvényesíteni, amennyiben tulajdonjogát hitelt érdemlően igazolja.

(5) A Szervezet is jogosult a tulajdonossal szemben érvényesíteni az értékesítés során, illetve a befolyt összegből nem fedezett, de felmerült költségét.

(6) Amennyiben a gépjárművel kapcsolatos költségek a gépjármű értékét elérik vagy meghaladják, úgy az közvetlenül értékesíthető.”

A rendelet 2. § k) pontja meghatározza, mit kell tekinteni üzemképtelen járműnek: „üzemképtelen jármű: a KRESZ 56. § (1) bekezdése szerinti műszaki hibás jármű, vagy az a jármű, amelynek a hatósági jelzése hiányzik, vagy engedélye lejárt;”

Ezek szerint, ha az Ön járműve nem műszaki hibás, érvényes műszakija és rendszáma van, nem tekinthető üzemképtelennek és nem kell elszállítania.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István