Adásvétel után nem átírt autó

2010.06.04. 11:06 Módosítva: 2010.06.04. 11:07

Tisztelt Autójogász!

Mi a helyzet akkor, ha az adásvétel után 15 nappal sem történik meg az átíratás? Eladnám az autómat, de félek, nem tudok 100%-ban megbizonyosodni, hogy a vevő át is íratja az autót. Ebben az esetben előfordulhat, hogy mindenféle bírságot rajtam követelnek majd a különféle hatóságok? Az adásvételi szerződés megvéd engem, mint eladót az esetlegesen felmerülő, ilyen jellegű kiadásoktól? Esetleg az okmányirodában bejelenthetem én az adásvétel tényét és akkor a különféle hatóságok már nem engem, hanem az új tulajdonost fogják zaklatni?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: H. Zsolt

Tisztelt H. Zsolt!

Nem bejelentheti, hanem köteles bejelenteni Ön is 15 napon belül az adásvételt az okmányirodában. Ha ezt Ön elmulasztja és a vevője is, akkor pl. továbbra is Önön fogják követelni a gépjárműadót. Tehát önmagában a szerződés nem elég, Önnek is bejelentést kell tennie. Persze ettől függetlenül, ha a vevő nem teszi meg a bejelentést, még kaphat bírságokat, de sikeresen védekezhet azzal, hogy eladta a járművet és ezt be is jelentette.

Ha biztosra akar menni, szabja feltételül, hogy együtt bemennek az okmányirodába bejelenteni az adásvételt, vagy a vevővel állapodjon meg úgy, hogy a vevő külön meghatalmazást adjon Önnek vagy megbízható ismerősének, hozzátartozójának a bejelentések megtételére, kérjék el tőle az átírás költségeit és az illetékre valót is.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István