2010.10.23. 13:45

Érdeklődnék, hogy cserbenhagyásos balesetokozásnál, ha nem történt személyi sérülés, milyen büntetési tételt alkalmazhat a rendőrség, továbbá ha az elkövetőnek nincs kötelezője, ki rendezi a kárt. Válaszát tisztelettel köszönöm. G

Sok függ attól, hogy az eset pontosan miként is történt, ugyanis nem minden esetben minősül a közlekedési baleset helyszínének elhagyása cserbenhagyás bűncselekményének. Ha a baleset során egyértelmű, hogy nem történhetett személyi sérülés, (pl: egymással szemben elhaladó autók tükrei összeütköznek, de az oldalüveg nem törik be) akkor az eset ún. közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének szabálysértéseként bírálandó el, maximum 30 ezer forintos pénzbírsággal.
Ha azonban az elhaladó autók tükreinek ütközése miatt az autó(k) oldalüvege betörik, ez már magában hordozza a sérülés lehetőségét, és az eset cserbenhagyás bűncselekményének minősül. Ezért 1 év szabadságvesztés szabható ki, de nem a rendőrség, hanem a bíróság által. Továbbá ilyen esetben a vezetőt a járművezetéstől is eltilthatják.
Hangsúlyozni kell, hogy a fenti elhatárolás során az számít, hogy az ütközés körülményei alapján lehetett-e alappal következtetni a sérülésre. Amennyiben a sérülés ténylegesen be is következik, az eset megítélése még súlyosabb.

Ha az elkövető megvan, de nincs kötelezője, akkor MABISZ Gépjármű Kárrendezési Irodához kell fordulni. A kárt ők rendezik, majd behajtják a károkozótól.

dr. Horváth Bence