Régi autó adásvételi, nem teljes bizonyító erejű magánokirat

2010.12.13. 15:31

Tisztelt Autójogász!

Eladtam az autót már lassan 2 hónapja, többször jártam az okmányirodában a bejelentési kötelezettségem miatt, de mivel új adásvételi formanyomtatvány van forgalomban az okmányiroda nem fogadja el a régit, s nem is ad semmi papírt hogy ott jártam, megpróbáltam.

Ezt kihasználva a kocsi új tulajdonosa nem hajlandó másik adásvételit kitölteni vagy épp nem elérhető számomra, és azóta jönnek a büntető csekkjei az én nevemre. Amit remélhetőleg a bíróságon tisztázni tudok majd a nálam lévő hagyományos, szabályos adásvételivel.

Hogyan tudnám elérni hogy a kocsit levegyék a nevemről (a kocsi papírjai a vevőnél), vagy vonják ki a forgalombol vagy kötelezzék őt az együttműködésre az átiráshoz, mivel a kényszer átirás már megszünt sajnos. Az okmányirodában azt mondták hogy nem tudom a nevemről levenni az autót hiába van adásvételim mert csak az csak az újat fogadják el. Patt helyzet.

Az új tulaj meg röhög a markába mert gondolja majd én fizetek a kocsi minden büntetését súlyadóját. Nem igaz hogy nincs állásfoglalás e jogi helyzetet illetően.

Kérném a segitségüket mit lépjek és merre, hogy annak hatása is legyen.

Köszönettel: K. Attila

Tisztelt K. Attila!

A gépjárműadásvételi szereződések tartalmi, formai előírásairól a 304/2009-es kormányrendelet rendelkezik, melynek előírásait a 2010. július 01. napján, vagy ezt követően kötött szerződésekre kell alkalmazni.

A leírtak alapján van Önnél egy olyan adásvételi, ami nem felel meg a fenti rendelet alőírásainak, azaz alkalmatlan arra, hogy az alapján a tulajdonos-változást átvezessék. Ettől függetlenül azonban, az, hogy a szerződést mindketten aláírták, egyértelműen mutatja a felek szerződéses akaratát, különösen akkor, ha a szerződésben szerepel, hogy az aláírással együtt az új "tulaj" az autót átvette, azaz ettől kezdve ő használja.

Amennyiben a vevője nem hajlandó a megfelelő formájú és tartalmú szerződés megkötésében együttműködni, Önnek lehetősége van a hiányzó szerződéses jognyilatkozatot peres eljárásban, bíróság által pótoltatni. A bírósági határozattal már érvényesen be fogja tudni jelenteni a tulajdonosváltozást. Fontos, hogy a bíróságtól annak megállapítását is kérje, hogy a vevő az autót mikor vette át, azaz mikortól használja, ugyanis ez alapján a bírságokat, büntetéseket utólag behajthatja tőle.

Tisztelettel,

dr. Horváth Bence