Az autómat akarja az adóhatóság

2012.04.24. 14:27

Tisztelt Autójogász!

Külföldön élek és dolgozok egy magyar cégnél hivatalosan. Tavaly a cégem biztosított nekem autókölcsönt (nem bankit), ebből az össszegből Magyarországon vettem egy autót a saját nevemre. Az autót 1 hónapja eladtam külföldön és még otthon ezt nem jelentettem be, mert csak most tudok hazamenni. 3 napja jött nekem egy lefoglalási jegyzőkönyv az apeh-töl mert tartozásom van, és az autót le akarják foglalni, ebben az esetben mi a teendő?

Üdvözlettel

T.Gábor

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben Önnek, mint magánszemélynek adótartozása van, az adóhatóság lefoglalhatja a vagyontárgyait, így biztosítva a követelését. A foglalásról szóló határozat kézhezvételét megelőzőleg azonban Ön szabadon rendelkezhetett a vagyontárgyai felett. Ha az adásvételi szerződés időpontja korábbi, mint az adóhatóságnak a lefoglalásról szóló határozat kelte, akkor semmilyen igényt nem támaszthat a vevővel szemben az adóhatóság. Ha az adásvételi szerződést később kötötték, mint a foglalási jegyzőkönyv kelte, vita lehet a szerződés érvényességét illetően. Tisztázni szükséges, hogy foglalásról szóló határozat vagy jegyzőkönyv született az ügyben, illetve le akarják vagy lefoglalták-e az autót. A foglalásról szóló határoztat ellen jogorvoslatnak van helye.

Az autó eladását egyébként 15 napon be kell jelentenie mind az eladónak, mind a vevőnek. Ebben az esetben pedig az adóhatóságot is tájékoztassa arról, hogy az autót idő közben értékesítette!

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs