2013.01.08. 10:15

Tisztelt Autójogász!

Tavaly augusztusban vásároltam egy Peugeot 407 SW 1.6 HDI 2005-ös évjáratú szinte karcmentes külsejű, és gyári állapotú belterű autót. A járművet 2010-ben hozták be Magyarországra, szervizkönyve természetesen nincs, és 101 ezer kilométerrel hirdették. Az autót kipróbáltam, egyetlen műanyag elem sem zörgött, a pedálok nem voltak kopottak, nem is voltak újak, külső és a beltér alapján elhittem, hogy csak ennyit futott. Nem sokkal a vásárlás után előjöttek a gondok, a kuplung megadta magát, kicseréltettem (200e Ft.).

Egyéb elektronika hibák is előjöttek köztuk az önindító halt meg, még kb 120-150 ezer forintot költöttem el erre. A minap munkába menet az autónak megváltozott a motorhangja, erőlködés szerű lett és szinte átláthatatlan barna-fekete füstöt kezdett okádni a kipufogó kb egy kilométeren keresztül. Ezután megálltam a munkahelyem parkolójában, adtam 2-3 nagyobb gázfröccsöt, és a kipufogó vége alatt kb 20 cm átmérőjű koromkarika keletkezett. A fórumokat olvasva arra jutottam, hogy ez a hálosan széthajtott dízelek jellemzője. Így kizárt hogy az autóban alig több mint 100 ezer kilométer van. Szeretném beperelni a kereskedőt, akitől az autót vettem, biztos vagyok benne, hogy visszatekerte az órát.

Szeretném megtudni, hogy van-e olyan nyilvántartás, ahol meg tudják mondani, hogy az autóm melyik országból lett behozva, valamint hogy ott milyen óraállásokkal vizsgáztatták, illetve hogy a behozatalkor mennyi kilométer volt az autóban. Kérem adjon tanácsot, hogy hol juthatok hozzá az adatokhoz, illetve hogy milyen jogi lépéseket tehetek.

A segítségét köszönöm.

Tisztelettel:

Szabó Kornél

Tisztelt Szabó Úr!

Európából behozott autóknál a márkaszerviz tudja szolgáltatni a legpontosabb adatokat az autó történetéről. Ha volt garanciás javítása az autónak, ami a legkisebb apróság is lehet, mindenképpen lesz egy ehhez tartozó dátum és óraállás a rendszerben, de jó esetben az időszakos karbantartások is lekérdezhetők. Menjen be egy Peugeot-szervizbe és kérje le az adatokat. Mivel ön a tulajdonos, ennek nem lehet akadálya. Valószínűleg azt is meg fogják tudni mondani, mitől kormol az autó. Egyáltalán nem biztos, hogy a magas futásteljesítmény miatt.

Amennyiben a gépkocsit kereskedőtől vásárolta a bizonyítási teher megfordul a hibás teljesítés esetén. A kereskedővel kötött szerződésre figyelemmel az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt. A kereskedővel írásban közölje a gépkocsi meghibásodását és egyéb kifogásait. A levélben tájékoztassa továbbá a kereskedőt arról, hogy miután a gépkocsi nem felel meg a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak, a szerződéstől eláll. Az írásbeli kifogás elengedhetetlen feltétele egy esetleges pereskedésnek.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs