2013.01.15. 15:41

Tisztelt Autójogász!

Jött egy levél a MOKK-tól, egy 2012 februári parkolási bírság miatt. A címzett a 2 éve elhunyt édesapám, az autó a mai napig nincs átíratva (anyagi okok miatt), az Ő nevén van, a levél is az Ő nevére jött. Az autót nem tudom ki használta, az azóta elhunyt nagymamámnál állt az udvaron, anno rokonok akarták megvenni, talán használták is. A kérdésem az lenne, hogy mi ilyenkor a teendő? Be tudják rajtam hajtani a bírságot, köteles vagyok-e fizetni ha nem is lehet bizonyítani, hogy ki használta akkor az autót, valamint a forgalmiban még mindig az elhunyt szerepel.

Köszönettel várom válaszát.

Tisztelt Kérdező!

A várakozási díjat és pótdíjat a parkolási társaság a gépjármű nyilvántartásba bejegyzett üzemeletetővel/tulajdonossal szemben tudja első körben érvényesíteni. A fenti esetben a néhai örököse lesz az, akivel szemben a fizetési meghagyásos eljárást meg kell indítani. Ameddig nem kerül sor hagyatéki eljárásra, az autó tulajdonosának kilétét nem lehet megállapítani.

A közjegyzőt minden esetre tájékoztassa arról, hogy a fizetési meghagyásban megnevezett kötelezett 2 éve elhunyt. Ebben az esetben a közjegyző hiánypótlásra hívja fel a parkolási társaságot, hogy nevezze meg a kötelezni kért személyt. Hagyatékátadó végzés hiányában a kötelezett személyét megállapítani nem lehet, a fizetési meghagyásos eljárást meg kell szüntetni.

Amennyiben az autó tulajdonjogát a hagyatéki eljárásban megszerezte, az autó átírásának elmulasztása miatt nem hivatkozhat eredményesen az elévülési szabályokra. Egy esetleges peres eljárásban Önnek azt kell bizonyítania, hogy a parkolási esemény időpontjában más használta az autót.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs