Drágább helyen parkoltam

2013.01.24. 13:21

Tisztelt Autójogász!

Ma délután Budapesten a VIII.kerület Krúdy Gyula utcában parkoltam a 17.-es számnál, a közjegyző előtt és mobilparkolással fizettem. Mikor visszatértem az autómhoz a szélvédőn várt a 6600 Ft-os büntetés zónán kívüli parkolás miatt.
Leellenőriztem tényleg 30/81003081 helyett 30/81003082-őt írtam be zónának, véletlenül. Bementem a parkolási társasághoz, ahol közölték velem, hogy ha ugyanannyiba kerülne mindkét zónába a parkolás vagy a másik zónában drágább lenne, akkor elengednék a bírságot. Mivel én a drágább zónában álltam és az olcsóbb zónát fizettem be, ezért ki kell fizetnem a büntetést. Szó sem lehet, hogy csak a különbséget fizetem be. Én 265 Ft/órás parkolást fizettem, míg ahol az autóm parkolt az 440 Ft/órás díjzónába tartozott.

A feleslegesen befizetett parkolási dijjat (432 Ft +75 Ft tranzakciós díj) nem adják vissza, azt mondták, hogy próbáljam meg visszaszerezni a telefontársaságtól.
Van bizonyítékom, hogy a közjegyzőnél tartozkodtam, 1,5 órát, de ezt sem fogadták el.

1. Én azt tartanám jogosnak, ha csak a különbséget kellene befizetnem hiszen jóhiszeműen elindítottam a parkolást ahogy szoktam.
2. Ha mégis be kell fizetnem a büntetést, legalább a feleslegesen befizetett parkolási díjjat adják vissza.

Kérem segítsen jó tanácsaival
Köszönettel

Péter

Kedves Péter!

A jelenlegi szabályozás nem ad lehetőséget az eltérő parkolási zónák közötti várakozási díj különbözet megfizetésére. A feleslegesen megfizetett várakozási díjat legvégső esetben bírósági úton vissza tudja szerezni a parkolás üzemeltető cégtől arra hivatkozással, hogy az adott zónában nem vette igénybe a szolgáltatást és erre éppen a parkolótársaság szolgáltat bizonyítékot a parkolási büntetésével.

Tisztelettel:

Autójogász
dr. Lenkei Balázs