Menetlevél "céges" személygépkocsira

2013.03.11. 16:49

Tisztelt Autójogász!

Szükséges-e egy cég tulajdonában lévő benzines személygépkocsival kapcsolatban menetlevelet vagy útnyilvántartást vezetni? Nagyon ritkán szállít vele árut a cégvezető. NAV vizsgálati szempontból és rendőr szempontjából is éredkelne, ha különbséget lehet tenni a kettő között. Cégautóadót természetesen megfizeti a cég. Az autót a cégvezető magán célokból is használja.

Előre is köszönettel:

Lukács Gyula

Tisztelt Lukács Úr!

A menetlevél a díj ellenében végzett áruszállítás és saját számlás áruszállítás tevékenységről szóló 261/2011 Kormányrendeletben meghatározott tehergépjárművek esetében szükséges okmány, amely nélkül a közúti forgalomban nem lehet részt venni.

Az útnyilvántartás (gépjármű használati nyilvántartás) bármely jövedelmező tevékenységhez használt gépjármű költségelszámolásához szükséges okirat.

Cégautó adóköteles továbbá minden személygépkocsi, ami nem magánszemély tulajdonában áll, valamint amely után költséget számoltak el. Olyan cégautó esetében, amely után nem számolnak el költséget, sem menetlevelet sem útnyilvántartás nem kell fizetni.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs