Tartozás miatt nem tudom átíratni

2013.12.12. 16:19

Tisztelt Autójogász!

Most vásároltam egy motort ami hivatalosan egy Kft tulajdonában volt, így az eladó is a Kft.

Ma az Okmányirodában nem tudtam átíratni, mert a NAV elidegenítési tilalmat jegyzett be a motorra a cég tartozása miatt. Ott tájékoztattak, hogy ha a cég kiegyenlíti a tartozását és ezt az okányirodának is bizonyítja, akkor minden problémám megoldódik.

Lenne viszont néhány kérdésem arra az esetre, ha ez esetleg mégsem történne meg:

-Milyen negatív következménye lehet számomra a meg nem történt átírásnak?

-Milyen eszközök vannak az én kezemben?

-Követelhetem-e a szerződés "visszacsinálását"?

Üdvözlettel, V Zsolt

Kedves Zsolt!

Az adásvételi szerződésre vonatkozó jogszabály alapján az eladó jog és kellékszavatossággal tartozik az eladott motorra, függetlenül, hogy erről rendelkeztek-e az adásvételi szerződésben vagy sem. Az Ön kérdése a jogszavatosság körébe tartozik, amely szerint az eladó szavatossággal tartozik a motor per, teher és igénymentességéért. Amennyiben az eladó az Ön írásbeli felszólítására nem jár el haladéktalanul a motor tehermentesítése érdekében, elállhat a szerződéstől. Az átírás elmulasztása esetén reálisan számolnia kell azonban azzal, hogy az eladó tartozásai miatt a motort kivonják a forgalomból, lefoglalják, legrosszabb esetben elárverezik. Tehát az átírás miatt meg kell tennie a szükséges lépéseket.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.