Mozgáskorlátozott parkoló a házunk magánterületén

2014.02.17. 15:02

Tisztelt Autójogász!

A minap kénytelen voltam a házunk szűkös magánparkolójában tavaly megjelent, hónapok óta üresen álló mozgáskorlátozott parkolóként megjelölt helyen rövid időre megállni. Egy "kedves" szomszéd, aki mint kiderült a létesítését kezdeményezte, azonnal kihívta a rendőrséget akiktől kaptam csekket 50 ezer forintról. A szomszéd októbertől áprilisig az utcánk közelébe sem jön az autójával, bérelt garázsban tartja, hónapokig buszozik, még hónapokig nem fogjuk látni az autót. A kérdésem az lenne, hogy magánterületen valóban kisajátítható így terület? Illetve van-e mód a 4-5 hónapos kihasználatlanság, vagy a buszozgatásra hivatkozva indokolatlaság miatt a parkolóhely megszüntetésére, vagy a ház elé a közterületre helyezésére? Jogosan büntettek meg magánterületen?

Köszönettel: Serege János

Kedves János!

A kérdés megválaszolásához tisztázandó, hogy valamennyi tulajdonostárs hozzájárult-e ahhoz, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő területet mozgáskorlátozott parkolóhelyre jogosultak kizárólagos használatába kerüljön. Amennyiben valamennyi tulajdonos hozzájárult, hogy a közös tulajdonban lévő területen a közforgalom elöl el nem zárt magánút/parkoló létesüljön, a jogos bírságoláshoz szükséges továbbá a közlekedési hatóság erről szóló engedélye valamint, hogy a magánút közforgalom számára való megnyitásának a tényét az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék. Ezen feltételek hiánya esetén a parkolóhely nem minősül sem közútnak, sem a közforgalom elöl nem zárt magánútnak, így a KRESZ hatálya sem terjeszthető ki a magántulajdonban lévő telekrészre.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.