Tekerték az órát, kinél reklamálhatok?

2015.03.24. 16:28

Tisztelt Autójogász!

2014.06. hóban vettem egy autókereskedésben Opel Astra G CC típusú, 2007-es, 1598 cm3-s autómat 205 966 km-rel. Most, 2015.03.20-án, a műszaki vizsgán derült ki, hogy az előző műszakiján már majdnem 400 000 km-rel regisztrálták a kocsit, tehát a mostani 215 000 km nem valós.

A lekért adtok alapján a kereskedő már a 206 000 km-es óraállással vette meg az előző tulajtól az autót, de akkor neki tudnia kellett a valós óra-állást. Lehet még az autókereskedőnél reklamálni emiatt? Milyen lehetőségeim vannak ennek rendezésére? És kihez fordulhatok?

Válaszát előre is köszönöm! NK

Kedves Érdeklődő!

Az eladót kellékszavatosság kötelezettség terheli az eladott autó után, feltéve, hogy az adásvételi szerződésben rögzítették a 205 966 km állást. A szavatossági igény körében árleszállítást vagy az eredeti állapot helyreállítását kérheti.

Abban az esetben, ha az eladó kereskedő volt, őt terheli annak a bizonyítása, hogy a szerződéskötéskor az autó megfelelt a szerződésben rögzített tulajdonságoknak, tehát ténylegesen 205 966 km volt a futásteljesítménye. Az ezzel kapcsolatos igényét írásban, postai tértivevényes levélben érdemes a kereskedő részére bejelenteni és ezzel egyidejűleg személyesen keresse fel és peren kívül egyezzenek meg.

További lehetőség, hogy csalás miatt feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. A feljelentésben meg kell jelölni a bűncselekménnyel okozott kárt, mint polgári jogi igényt. Ha a bíróság a kilométerszámláló-műszer által jelzett érték meghamisításával elkövetett csalás miatt megállapítja a büntetőjogi felelősségét akkor azzal egyidejűleg rendelkezik a polgári jogi igény (okozott kár) megtérítéséről is.

Üdvözlettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs