Kell-e menetlevél a 7,5-tonnás kisteherhez?

2015.10.05. 13:23

Tisztelt Autójogász!

Sajnos csak jogi affinitással és nem végzettséggel rendelkezem, ami miatt a több éjszakás webes keresés után sem látok világosan a menetlevelezés rendszerében.

A problémám: meguntam, hogy a családi terepjáróval vontassam a 3,5 tonnás kéttengelyes utánfutót ezért vásárolni kívánok - magánszemélyként - egy 7,5 tonnás kistehert, kizárólag csak saját/magán használatra.

Kérdés:

1. Kell-e menetlevelet vezetnem ha „magánszemélyként magamnak fuvarozok”

2. Kell-e tachográf az autóba?

Sajnos teljesen kaotikus a jogszabályi fogalmazás, nem beszélve a felhasználóbarát hivatkozásokról. Válaszát és segítségét előre is hálásan köszönöm!

István

Kedves István!


A vonatkozó jogszabályok együttes értelmezése szükséges az Ön által feltett kérdése megválaszolására.


A menetlevélre vonatkozó jogszabályok: 1988. évi I. törvény, a közúti közlekedésről 89/1988. (XII.20.) Minisztertanácsi rendelet, a közúti közlekedési szolgáltatásokról 261/2011. (XII.7.) Kormány rendelet.


Ezek összevetéséből arra lehet következtetni, hogy magánszemély, a saját tulajdonában lévő tehergépkocsi saját célra történő használatához nem szükséges menetlevél használata. A forgalomban való részvételhez csak a díj ellenében végző fuvarozás esetében kötelező a fuvarlevél.


A menetíró készülékre (tachográf) szintén több jogszabály vonatkozik, amik közül a legfontosabb a A TANÁCS 1985. december 20-i 3821/85/EGK RENDELETE a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről szóló jogszabály. "3. cikk (1) Menetíró berendezést kell beszerelni és használni a tagállamokban nyilvántartott olyan járművekbe, melyeket közúti áru- vagy személyszállításra alkalmaznak, kivéve a 561/2006/EK rendelet 3. cikkében említett járműveket.


A 561/2006/EK rendelet 16. cikke (1) bekezdésében említett, és azon járműveknek, melyek mentességet kaptak a 3820/85/EGK rendelet alkalmazási hatálya alól, de nem mentesülnek a 561/2006 rendelet előírásai alól, 2007. december 31-ig meg kell felelniük e rendeletnek."


A hivatkozott jogszabályok tanulmányozása után úgy tűnik, hogy a magánszemély tulajdonában lévő tehergépkocsi nem tartozik a kivételek alá. Mindettől függetlenül, mivel valóban nehezen értelmezhetőek a jogszabályok azt javaslom, hogy írásban keresse meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságot és kérje írásos állásfoglalásukat a kérdés egyértelmű tisztázásához, amit érdemes lesz magánál tartani, hogy egy esetleges közúti ellenőrzés során ne legyen jogértelmezési probléma.


Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs