Megbüntettek, aztán megváltoztatták a táblát

2016.01.07. 16:59

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi problémámmal fordulnék Önhöz; 2015.11.28.-án megbüntettek a távollétemben (10 000), mert tilosban parkoltam, viszont a táblát egy jobb kezes utcából jobbra kanyarodva szinte láthatatlan helyre helyezték ki a magasba, ami nem is lenne indokolt, mert az utca azon szakaszán 50 méterig képtelenség megállni a szelektív konténerektől és kapuktól!

Végig büntették az egész sort és pár nappal később levették a táblát és letették a földre, jól látható helyre és kiegészítőnek az 50 métert még rátették. Írtam egy panaszlevelet amit visszadobtak és megfenyegettek, hogy az illetékes kapitányságon eljárást kezdeményeznek, ha nem fizetek. Kérdem én, miért lett át helyezve a tábla, ha az jó helyen lett volna és gondolom rentgeteg panasz jött emiatt. Van esetleg esélyem valahogy megúszni ezt az egészet?

Előre is köszönöm! Üdvözlettel: Bálint Zsolt

Kedves Zsolt!

Amennyiben a büntetéssel nem ért egyet, ne fizessen. Ebben az esetben valóban szabálysértési eljárás fog indulni, és az eljárás során mindenképpen le kell folytatni a bizonyítási eljárást. Nem Önnek, hanem a hatóságnak kell bizonyítani azt, hogy Ön tilosban parkolt és azt is, hogy a parkolási tilalmat a jogszabályoknak megfelelően (jól láthatóan) kihelyezett táblával jelezték.

Természetesen Önnek is lesz lehetősége arra, hogy bizonyítsa, hogy milyenen voltak a korábbi körülmények. Ezt akár tanúkkal is megteheti, akik arra vonatkozóan tudnak nyilatkozni, hogy a tábla korábban hol helyezkedett el, mennyire volt látható stb.

A közúti jelzőtáblák elhelyezését egyébként a 83/2004. (VI.4.) GKM rendelet szabályozza. A rendelet számos részletszabály mellett az alábbiakat mondja ki. "Gondoskodni kell arról, hogy a kihelyezett közúti jelzőtáblák épek, tiszták, állandóan jól láthatóak és előírt fényvisszavető képességűek legyenek, azokat semmi el ne takarja.[...]" "A jelzőtáblákat az útburkolat, illetőleg a talaj szintje felett úgy kell elhelyezni, hogy a) olyan helyen, ahol gyalogosközlekedés nincs, a tábla aa) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 1,50 méter, ab) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter, [...] b) olyan helyen, ahol gyalogos- és/vagy kerékpáros közlekedés van, a tábla ba) (a legalsó tábla) alsó éle legalább 2,25 méter, bb) (a legfelső tábla) felső éle legfeljebb 4,10 méter, [...]" Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy amennyiben a szabálysértési eljárásban a felelősségét megállapítják, a szabálysértési bírság összege 20 000 Ft.

Tisztelettel dr. Erdey Péter