Mikor fizet a biztosító?

2016.08.30. 15:30

Tisztelt Autójogász,

A következőben szeretném segítségét kérni. Volt egy balesetem másfél hónapja. Motorral kerültem ki a piros lámpánál várakozó kocsisort, amikor jobbról egy keresztutcából stop tábla mögül egy autós jobbra nagy ívben kikanyarodott és nekem ütközött. Rendőrségi helyszínelés volt, nekem nyolc napon túli sérülésem keletkezett (csigolya, boka, derék).

A nyomozás még nem zárult le (most hosszabbították két hónappal), a másik fél nem hajlandó a biztosítónak okozói nyilatkozatot küldeni, a biztosító viszont e nélkül nem fizet. Kérdésem hogy mit tehetek, hogy a biztosító (Allianz) minél hamarabb fizessen? A motort gazdasági totálkárosra értékelték és 275 000 forintot fizetnének érte, de mikor? Az egyéb kárommal mi a helyzet (sisakok, protektor, gyógyfelszerelés, stb.)? Azzal együtt fizetnek? (A bekért számlákat és egyéb iratokat már elküldtem nekik.)

Válaszát előre is köszönöm, Ákos

Kedves Ákos!

Sajnos az ügy nem biztos hogy gyors lesz. A biztosító ugyanis - a felelősség elismerésének hiányában - mindenképp megvárja a hatóság jogerős döntését a felelősség kérdésében. Az összegszerűség vonatkozásában minden Önt ért kárt meg kell téríteni, amit egyidejűleg térítenek meg a jármű értékével.

Tisztelettel dr. Erdey Péter