Elvették a forgalmit

2016.10.01. 11:20

Tisztelt Autójogász!

Egy elég összetett kérdéssel fordulok Önökhöz. Múlt héten csütörtök reggel beültem a kocsimba (BMW E36), mentem vele 15 métert és már vártak a rend éber őrei. 10 percnyi adatlekérdezés után közölték, hogy fáradjak el a Tatai útra egy kihelyezett NKH állomásra ahol tüzetesebben átnéznék a kocsimat. Rendőr segéd beült mellém és irány a Tatai út. Oda érkezvén már ott állt egyik ismerősöm, hasonló probléma végett. Lényeg a lényeg, hogy az ő forgalmijával kezdték.

Közben átnézték az autómat, amin gyakorlatilag egy rozsdapötty sincsen. Világításokat átnézték, és nem tartotta megfelelőnek a xenont az autómban. Gyári lámpamosó, és automata szintező van a kocsimban. Ledes sofita izzók vannak a rendszámtábla világításomban, az is probléma. Nem gyári felni és gumiátmérő. 225/45R17, gyári váltóméret, ahogy a "B" oszlopon látható plaketten is van. Borbet "C" felni, amit erre a típusra gyártottak. Tehát ez sem megfelelő. Le van ültetve és ez nem szabályos. TÜV papíros sportfutómű van a kocsi alatt, ami engedélyezett a gyártó által.

Toronymerevítő a motortérben, ez sem megfelelő. Gyári kipufogórendszer a végén egy hivatalos Remus márkájú dobbal, ami teljesen hangtalan. 130,2 decibelt mértek miközben kettő Kamaz ment el mellettünk. Ezt jegyzőkönyvbe vették, és elvették az én forgalmimat is. Ilyenkor mi a teendő? Ebben szeretném segítségüket kérni. Munkámból kifolyólag szükségem van az autómra és a küllemére.

Tisztelettel várom válaszukat. Üdvözlettel: Dávid.

Tisztelt Dávid!

A leírtak alapján az autója műszaki szempontból is, de jogilag is átalakításon esett át. Magyarországon minden jármű ún. típusbizonyítvánnyal kerül forgalomba. Ez határozza meg az adott jármű alapvető műszaki jellemzőit. Az ezekben bekövetkező változtatások bizonyos kivételekkel engedélyköteles változtatások. Az engedélyezést a Nemzeti Közlekedési Hatóság végzi.

Amennyiben tehát a gépkocsiján olyan változtatásokat végzett, amelyek nincsenek benne a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben meghatározott kivételek között, engedélyt kellett volna kérnie.

Az engedélyezési folyamat röviden egy tervezési szakaszból egy engedélyezési szakaszból és egy műszaki vizsgából áll. Az Ön kocsijának forgalmiját az engedély nélküli átalakítás miatt vették el, ezzel egyben a műszaki érvényességet is érvénytelenítették.

Ez azt jelenti, hogy két választása van. Vagy visszaalakítja a BMW-t a "gyári" állapot szerint, vagy nekiindul az utólagos engedélyeztetésnek, ahol a kocsihoz el kell készíteni az átalakítási terveket és újra kell vizsgáztatni a kocsit.

Tisztelettel dr. Erdey Péter ügyvéd